Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egykori szélsőjobboldali aktivista lehet Olaszország következő miniszterelnöke


Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi
Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi

Fiatalkorában Giorgia Meloni éjjelente radikális politikai plakátokat ragasztott ki római lakóhelye környékén, társaival macska-egér játékot játszva a baloldali aktivistákkal, ami időnként erőszakossá fajult.

Mintegy harminc évvel később a politikusnak nincs többé szüksége titkos éjszakai akciókra ahhoz, hogy üzenetét eljuttassa az emberekhez, mivel országszerte láthatók az őt ábrázoló óriásplakátok a közelgő, szeptember 25-i előrehozott választások előtt.

„Hihetetlen utazás volt, de ha megnyerem a választást, még az sem a véget jelenti, csupán a kezdetet” – mondta a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Meloni gyors felemelkedése pártja, az Olasz Testvérek (FdI) átalakulásához köthető, amely az utóbbi években anélkül vált szinte láthatatlan szervezetből a fősodor részévé, hogy valaha is teljesen szakított volna posztfasiszta gyökereivel.

A közvélemény-kutatások szerint az FdI lehet a legnagyobb párt jelenleg Olaszországban, a szavazatok akár 25 százalékát is besöpörheti, szemben a 2018-as 4,3 százalékkal, így jócskán beelőzheti korábbi erős szövetségeseit, Matteo Salvini Ligáját és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország!-ot (FI).

Azt Meloni támogatói és kritikusai egyaránt elismerik, hogy a népszerűség megugrása jórészt a most 45 éves politikus szilárd eltökéltségének köszönhető, aki már 21 évesen helyhatósági választást nyert, majd 2008-ban, 31 évesen a valaha volt legfiatalabb olasz miniszter lett Berlusconi kormányában.

Giorgia Meloni és Orbán Viktor Budapesten 2018. február 28-án
Giorgia Meloni és Orbán Viktor Budapesten 2018. február 28-án

Pályája felívelése különösen figyelemre méltó nem túl előkelő származását tekintve, Olaszországban ugyanis a családi kötelékek gyakran fontosabbnak bizonyulnak, mint a tényleges érdemek.

Gyerekként egyedülálló anyja nevelte a főváros egyik munkásnegyedében, miután apja a születését követően elhagyta őket. Tavaly kiadott önéletrajzi kötetében elárulta, hogy 15 évesen új családra talált, amikor csatlakozott a Benito Mussolini fasiszta vezér hívei által 1946-ban alapított Olasz Szociális Mozgalom (MSI) ifjúsági tagozatához.

Szorgalma és tüzes természete hamar felkeltette Fabio Rampelli pártaktivista figyelmét, aki képzéseket szervezett a konzervatív politikusok új nemzedékének kinevelése érdekében.

„Olyan jobboldali kormányt képzeltem el, amelynek semmi köze a harmincas évekhez. Meloni szőke volt, kék szemű, alacsony, laza és szellemes. Emellett rendkívül konkrét volt, nem ideologikus. Minden olyan jellemvonással rendelkezett, amelyre szükségünk volt ahhoz, hogy magasabb szintre léptethessük az olasz jobboldalt” – mondta az FdI jelenlegi frakcióvezető-helyettese.

Lángok és angyalok

Az MSI a kilencvenes évek közepén betagozódott egy új szervezetbe, a Nemzeti Szövetségbe (AN), mielőtt az egyesült egy Berlusconi által létrehozott mainstream konzervatív csoporttal. Meloni és több társa azonban nagy kockázatot vállalva 2012-ben hátat fordított a volt miniszterelnöknek, és megalapította az Olasz Testvéreket, amely az ország himnuszának első sorai után kapta a nevét.

A párt megtartotta az MSI jelképének számító lángokat, a helyi sajtó pedig többször is fényképeket tett közzé azokról a fasiszta emléktárgyakról, amelyek egyes tagok irodáiban láthatók. Meloni irodájában nincs semmi ilyesmi a Reuters tudósítása szerint, ott pusztán számos angyalszobrocska és családi fotó volt kirakva, illetve több sakktábla és egy II. János Pál pápát és Teréz anyát ábrázoló fénykép.

A politikus tagadja, hogy pártja nosztalgiát érezne a fasiszta korszak iránt, azonban nemrég előkerült róla egy régi videó, amelyen 19 évesen az Adolf Hitler náci vezető szövetségesének számító Mussolinit méltatja. Erről most azt mondta, hogy már „nyilvánvalóan más a véleménye”.

Az Olasz Testvéreket az amerikai Republikánus Párthoz és a brit Konzervatív Párthoz hasonlította, aláhúzva a hazafiságot és a hagyományos családi értékeket, illetve a politikai korrektséggel és a globális elitekkel szembeni fellépést.

„Igent mondunk a természetes családokra és nemet az LMBT-lobbira, igent a szexuális identitásra, nemet a genderideológiára, igent az élet kultúrájára (…) Nemet az iszlám erőszakra, igent a biztonságos határokra, nemet a tömeges bevándorlásra, igent honfitársaink munkahelyére, nemet a nemzetközi pénzügyre” – sorolta dühösen egy júniusi beszédében.

„Alábecsült”

Közvélemény-kutatók úgy vélik, hogy Meloni sikerének titka látható kompromisszumképtelensége és rendíthetetlensége lehet. Miközben főbb szövetségesei, Salvini és Berlusconi tavaly egységkormányt alakított Mario Draghi vezetésével, ő azt hangoztatta, hogy nem demokratikus kinevezni az Európai Központi Bank senki által nem megválasztott volt elnökét. Így az FdI lett az egyetlen nagyobb párt, amely ellenzékben maradt.

Giorgia Meloni a kampány során óvatosságra intett, kiemelve, hogy nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyeket nem tudnak betartani. Emellett Nyugat-párti üzenetekkel próbálja megnyugtatni a kormányzásától tartó embereket, a védelmi költségvetés megemeléséről, az Oroszországgal és Kínával szembeni fellépés szükségességéről beszélt.

Kemény szavai egyeseket Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnökre emlékeztetnek, aki szintén országa első női kormányfője volt.

Meloni ennek ellenére ellenzi a parlamenti képviselők vagy vállalatvezetők közötti nemi arány javítását célzó női kvótát, mondván, hogy a nőknek maguknak kell kivívniuk a helyüket az érdemeikkel. Mint mondta, a nőknek még bizonyos előnyük is van a macsó Olaszországban, ugyanis gyakran alábecsülik őket, ami a hasznukra lehet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG