Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drámai rajtaütés Gázában: két kimentett túsz, több mint hatvan palesztin halott


Palesztinok nézik, mi maradt egy lakóházból, amelyet izraeli légicsapás pusztított el Rafahban. 2024. február 12.
Palesztinok nézik, mi maradt egy lakóházból, amelyet izraeli légicsapás pusztított el Rafahban. 2024. február 12.

Az izraeli erők hétfő hajnalban két túszt mentettek ki egy szigorúan őrzött lakásból a Gázai övezet déli részén. A drámai rajtaütés, amely szimbolikusan nagy sikert jelent Izraelnek, ottani egészségügyi tisztviselők szerint legkevesebb 67 palesztin életét követelte, köztük nőkét és gyerekekét.

A túszmentés támogatására heves légicsapásokat indított az izraeli hadsereg az érintett lakás környékén, a Gázai övezet déli peremén, ahová 1,4 millió palesztin menekült a háború másutt folyó harcai elől.

A rajtaütést Izraelben a túszok kiszabadításáért vívott lassú harc győzelmeként ünnepelték. A Hamász és más gázai fegyveres csoportok még mindig több mint száz túszt tartanak fogságban, de a mostani sikeres akció némileg hozzájárult a hangulat javításához a szélsőséges csoport tavalyi izraeli ámokfutását követően sokkos állapotba került országban. Gázában viszont, ahol az október 7-i támadást követő háború kitörése óta megrázó méreteket öltött a civil áldozatok száma, újabb háborús tragédiához vezetett, sok palesztin halottal és sebesülttel.

A túszok sorsa mélyen aggasztja az izraelieket. A kormány a több tucat megmaradt fogoly kiszabadítását tekinti háborúja fő céljának a Hamász katonai és kormányzóképességeinek megsemmisítése mellett. Miközben a harcok már ötödik hónapja folynak, a túszok kiszabadulása továbbra is bizonytalan. Izraelben megoszlanak a vélemények arról, hogyan vethetnének véget a megpróbáltatásaiknak.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök kitart amellett, hogy a nem szűnő katonai nyomás hozhatja el a szabadságukat – ezt az álláspontját hétfőn is megismételte. Más vezető tisztségviselők ellenzik: szerintük az egyezség az egyetlen mód a túszok szabadon bocsátásának biztosítására.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú politikai kötéltánca és a túszok

Izrael a Hamász utolsó megmaradt fellegvárának nevezte Gázában Rafahot, és jelezte, hogy hamarosan szárazföldi offenzívát indíthat a sűrűn lakott város ellen. Vasárnap a Fehér Ház közölte: Joe Biden elnök arra figyelmeztette Netanjáhút, hogy Izrael ne hajtson végre katonai műveletet a Hamász ellen Rafahban anélkül, hogy „hiteles és végrehajtható” terve volna a civilek védelmére.

A hadsereg megnevezte a kimentett túszokat: Fernando Simon Marmant (60) és Louis Hart (70) a Hamász fegyveresei a Nir Jicak kibucból rabolták el október 7-én. Netanjáhú irodája közölte, hogy mindketten rendelkeznek argentin állampolgársággal is.

Az izraeli hatóságok szerint nagyjából 250 embert raboltak el Izraelből a Hamász fegyveresei a határon átnyúló rajtaütésük során, amikor becslések szerint 1200 embert, többségében civileket gyilkoltak meg. Izrael megtorló légi és szárazföldi offenzívája több mint 28.000 palesztint ölt meg az ottani egészségügyi hatóságok szerint, a lakosság több mint nyolcvan százalékát otthona elhagyására kényszerítette, és hatalmas humanitárius válságot idézett elő.

Több mint száz túszt szabadítottak ki a novemberi egyhetes tűzszünet során. Izrael szerint körülbelül száz túsz maradt a Hamász fogságában, és a Hamász nagyjából harminc másik ember maradványait őrzi, akiket vagy október 7-én öltek meg, vagy a fogságban haltak meg. Három tússzal tévedésből az izraeli hadsereg végzett, miután decemberben megszöktek fogva tartóik elől.

„Csak a katonai nyomás teljes győzelemig tartó folytatása vezethet valamennyi fogoly elengedéséhez” – közölte Netanjáhú nyilatkozatában.

Drámai rajtaütés

Daniel Hagari ellentengernagy, izraeli katonai szóvivő elmondta, hogy a különleges erők hétfőn hajnali 1 óra 49 perckor fegyvereikből tüzelve betörtek egy második emeleti rafahi lakásba. Az akciót egy perccel később légicsapások kísérték a környező területek ellen. Felfegyverzett Hamász-harcosok őrizték a túszokat, a mentő csapat tagjai a testükkel védték őket, miközben egyszerre több helyen is heves tűzharcba keveredtek a Hamász fegyvereseivel.

A túszokat egy közeli „biztonságos területre” vitték, és gyors orvosi vizsgálatot követően helikopterrel az Izrael középső részén lévő Sheba Medical Centerbe szállították. Egészségi állapotuk jónak mondható. Ők a második és a harmadik túsz, akit sikerült biztonságosan kimenteni; novemberben egy katonanőt szabadítottak ki.

A mentőakció, amely Hagari szerint pontos hírszerzési értesülések alapján történt, és már jó ideje tervezték, javított ugyan az izraeliek morálján, de csak kis lépés a megmaradt túszok kiszabadítása felé, akikről úgy gondolják, hogy elszórtan rejtegetik őket titkos alagutakban, és vélhetően rossz állapotban vannak.

Hart és Marmant egy dél-izraeli házból hurcolták el három rokonukkal együtt, akik a november végi alku során szabadultak ki. Több családtagjuk nem maradt Gázában – jelentette az izraeli média.

Har veje, Idan Begerano, aki meglátogatta a kiszabadított foglyokat a kórházban, azt mondta, hogy a két férfi sovány és sápadt, de jól kommunikálnak, és tudják, hol vannak. Begerano hozzátette, hogy Har, amikor meglátta, egyből azt mondta neki: „Ma van a születésnapod, mazel tov.”

Ehhez kapcsolódóan: Izrael Rafahot bombázta, Washington nem szeretné, ha katonákat is küldenének oda

Több tucat emberrel végeztek a légicsapások

Az izraeli erőket támogató légicsapások az éjszaka közepén érték a zsúfolásig megtelt Rafahot, több tucat robbanást lehetett hallani hajnali 2 körül. Asraf al-Kidra, a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint legalább 67 embert öltek meg légicsapások.

Al-Kidra azt mondta, hogy a mentők még mindig kutatnak a romok között. Az Associated Press újságírója legalább ötven holttestet számolt meg a rafahi Abu Jusszef el-Nadzsar kórházban.

A rafahi kuvaiti kórházban készült és a közösségimédia-oldalakra kitett felvételen halott vagy sebesült gyerekek láthatók. A felvétel hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni, de a tartalma összhangban van az AP jelentésével.

A sebesültek a kórház padlóján fekszenek, az orvosok így próbálják ellátni őket. Az egyikük mellett két véres gyerek hever a földön, miközben a férfi azt üvölti, hogy „Mentsétek meg a kislányt!”

Egy fiatal férfi is látható a felvételen egy csecsemő holttestével, aki elmondása szerint a támadásban vesztette életét. Hozzáteszi, hogy a kislány a szomszédja lánya, a háború alatt született és halt meg.

„Jöjjön ide Netanjáhú, és nézze meg: ezt a csecsemőt veszi célba? – mondja. – Mivel vádolja?”

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium hétfőn közölte: több mint 12.300 palesztin kiskorú halt meg a Hamász elleni izraeli háborúban az övezetben. A tárca szerint az eddig meggyilkolt 28.176 palesztin mintegy 47 százaléka kiskorú volt. A halálos áldozatok közül 8400 nő.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG