Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael Rafahot bombázta, Washington nem szeretné, ha katonákat is küldenének oda


Az izraeli légicsapásokban meghalt palesztinokat gyászolják a rafahi Abu Juszef el-Nadzsar kórházban 2024. február 8-án
Az izraeli légicsapásokban meghalt palesztinokat gyászolják a rafahi Abu Juszef el-Nadzsar kórházban 2024. február 8-án

Izrael rafahi célpontokat bombázott péntek hajnalban, néhány órával azután, hogy a Biden-kormányzat tisztviselői és segélyszervezetei arra figyelmeztették: ne terjessze ki offenzíváját a zsúfolt dél-gázai városra, ahol az övezet 2,3 milliós lakosságának több mint fele keresett menedéket.

Az éjszakai és péntek reggeli légicsapások két lakóházat értek Rafahban, miközben két másik helyszínt is bombáztak Gáza középső részén, ahol találat ért egy óvodából kialakított óvóhelyet. Az AP újságírói, akik látták a kórházakba érkező holttesteket, huszonkét ember haláláról számoltak be.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön túlzónak nevezte Izrael magatartását a háborúban, amelyet a Hamász október 7-i gyilkos támadása robbantott ki. Ez az eddigi legkeményebb amerikai bírálat a közeli szövetségessel szemben, és azt az aggodalmat jelzi, amelyet Washington a civil halálos áldozatok számának emelkedése miatt érez Gázában.

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy a palesztin halálos áldozatok száma megközelíti a 28 ezret, körülbelül kétharmaduk nő és gyermek. Az adatok nem tesznek különbséget civilek és harcosok között.

Izrael szándéka, hogy kiterjeszti szárazföldi offenzíváját Rafahra is, szintén szokatlan, nyilvános bírálatot váltott ki Washingtonban.

„Még nem láttunk semmilyen bizonyítékot egy ilyen művelet komoly megtervezésére” – mondta csütörtökön Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője. Ilyen offenzívát most „tervezés és átgondolás nélkül folytatni egy olyan területen, ahol egymillió ember keresett menedéket, katasztrófa lenne”.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője arról beszélt, hogy egy izraeli szárazföldi offenzíva Rafahban „nem olyan dolog, amit támogatnánk”.

A megjegyzések a súrlódások erősödését jelzik az Egyesült Államok és Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök között, aki a héten arról beszélt, hogy elérhető távolságba került a „teljes győzelem”, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Izraelben sürgette egy tűzszüneti megállapodás megkötését a Hamász által fogva tartott túszok tucatjainak szabadon engedéséért cserébe.

Segélyszervezetek tisztviselői szintén óvtak attól, hogy Izrael kilátásba helyezzen egy offenzívát Rafahban. „Szükségünk van arra, hogy Gáza utolsó megmaradt kórházai, menedékhelyei, piacai és vízrendszerei működőképesek maradjanak – mondta Catherine Russell, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF vezetője. – Ezek nélkül az éhezés és a betegségek az egekbe szöknek és még több gyermekéletet követelnek.”

Az immár ötödik hónapja tartó háborúban az izraeli szárazföldi erők még mindig a Rafahtól északra fekvő Hán Júnisz városára összpontosítanak, de Netanjáhú többször is kijelentette, hogy Rafah lesz a következő, ami pánikot keltett a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő százezrek körében.

Netanjáhú szavai riadalmat okoztak Egyiptomban is. Kairó szerint bármilyen szárazföldi hadművelet Rafah térségében, vagy egy határon átívelő tömeges kitelepítés aláásná az Izraellel kötött negyvenéves békeszerződést. A többnyire lezárt gázai–egyiptomi határ a humanitárius segélyek fő belépési pontja.

Ehhez kapcsolódva: Netanjáhú politikai kötéltánca és a túszok

Éjszakai légicsapások

Pénteken, röviddel éjfél után egy lakóépületet ért találat a rafahi kuvaiti kórház közelében, és megölte az al-Szajed család öt tagját, köztük három gyermeket és egy nőt. A második rafahi légicsapás további három emberrel végzett.

Ugyancsak éjjel Gáza középső részén, Dejr al-Balah városában kilenc emberéletet követelt egy másik légitámadás. Szintén Gáza középső részén találat ért egy óvodából kialakított óvóhelyet, és megrongálta az épületet. Öten meghaltak és többen megsebesültek. Szemtanúk szerint az óvóhelyen az emberek éppen aludtak a támadás idején.

Egy nő karjában egy kislánnyal azt kiabálta a helyi al-Aksza Mártírjai kórházba érve: „Mit tehetünk? Ez a gyáva cionista ellenség műve, aki ártatlan civileket választ célpontnak. Ez a lány rakétákkal lő a zsidókra? Az Isten segítsen rajtunk.”

A sebesült gyerekek egy részét a földön fekve kezelték.

Gáza lakosságának több mint fele az izraeli hadsereg evakuációs parancsait követve Rafahba menekült a folyamatosan bővülő szárazföldi offenzíva elől. A kiürítési parancs jelenleg az ostromlott terület kétharmadára terjed ki, de becslések szerint háromszázezer palesztin Gáza északi felében maradt, jóllehet a civileknek a háború korai szakaszában el kellett hagyniuk.

Izrael még az olyan, menedéknek kijelölt területeken is rendszeresen indít légicsapásokat a Hamásznak tulajdonított célpontok ellen, mint amilyen Rafah. A polgári áldozatokért a militáns csoportot tartja felelősnek, mert civil területekről végzi a tevékenységét.

Tűzszüneten munkálkodnak

Izrael négy hónapja tartó légi és szárazföldi offenzívája, a közelmúlt történelmének egyik legpusztítóbb támadása 27.947 palesztint ölt meg, a sebesültek száma több mint 67.000 – közölték helyi egészségügyi tisztviselők pénteken. A háború a gázaiak zömét elűzte otthonából, és az éhezés szélére taszította a lakosság negyedét.

Biden közölte, hogy továbbra is fáradhatatlanul igyekszik nyomást gyakorolni Izraelre és a Hamászra egy kiterjesztett fegyvernyugvás érdekében. A fegyverszünetet több tucat túsz szabadon bocsátásához kötnék azok közül, akik még feltehetően a Hamász fogságában vannak az október 7-én Izraelből elhurcolt mintegy 250 emberből.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG