Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drasztikus lépések világszerte, itthon csúcson a fertőzöttek száma


Kutató orvos egy potenciális vakcina klinikai tesztelését végzi.
Kutató orvos egy potenciális vakcina klinikai tesztelését végzi.

Újabb negatív csúcs, még sohasem regisztráltak ennyi új megbetegedést 24 óra alatt. Magyarországon 2066 új esetet jelentettek, és elhunyt 47 krónikus beteg. Európában tíz nap alatt megkétszereződött a fertőzöttek száma.

Rohamosan nőnek a hazai koronavírusos esetek, már 54 278 főnél mutatták ki a megbetegedést idehaza, közülük jelenleg 2209-en szorulnak kórházi ápolásra, 200 beteg pedig lélegeztetőgépen van. Az elhunytak száma 47 fővel nőtt, ez a második legmagasabb adat a járvány kitörése óta hazánkban.

Szigorítás a maszkviselésben

Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sporteseményeken is. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a mérkőzéseken csak a játékosok, az edzők és a bírók mentesülhetnek ez alól.

Az NB-I-ben szereplő Honvéd labdarúgói között többen is megfertőződtek- ezt közleményben tudatta az egyesület. Nem csak focisták, az edzői stáb több tagja is elkapta a vírust, így ők is karanténba vonultak, a negatív eredménnyel rendelkezőket pedig elővigyázatossági okokból újratesztelik.

Október 23-án is ülésezett az Operatív Törzs

Erről Orbán Viktor számolt be Facebook oldalán. A miniszterelnök arra kérte Pintér Sándort, hogy keményítsen be a maszkviselési szabályokat illetően.

„Adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérthette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése. Utasítottam a belügyminisztert arra, hogy szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon”- fogalmazott.

Az Operatív Törzs mai ülésén a vakcina kérdés is szóba került, amellyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, Magyarország az összes európai beszerzési programban részt vesz, ugyanakkor felszólította a törzset, hogy tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is.

Drasztikus lépések külföldön

Világszerte 41 640 295 megbetegedést regisztráltak, ennek következtében pedig 1 136 495-en vesztették életüket. Európában tíz nap alatt megkétszereződött az új koronavírusos esetek száma a Reuters elemzése szerint.

Csehországban egy nap alatt 14 151 új esetet és 55 halálos áldozatot jelentettek, jelenleg pedig közel 114 ezer aktív fertőzött van. 4777 beteget ápolnak kórházban. A betegség megugrása arra késztette a cseh kormányt, hogy újabb szigorításokat vezessen be, ezért október 21-én az egészségügyi miniszter, Roman Prymula bejelentette, hogy az élelmiszerüzletek, drogériák és patikák kivételével minden üzletnek be kell zárnia. Kijárási korlátozás lépett érvénybe, otthonát csak az hagyhatja el, aki a szükséges bevásárlást intézi, munkába megy, vagy az orvost keresi fel. A gyülekezést két főben maximalizálták. Az EU és a NATO egészségügyi segítséget nyújt Csehországnak, ennek értelmében katonai egészségügyi személyzettel fogják kisegíteni az országot.

Teljes kijárási tilalmat jelentett be Szlovákia is, november 2-tól csak az mentesülhet a rendelkezés alól, aki negatív koronavírus tesztet tud felmutatni. A korlátozás négy északi járásban már szombattól életbe lép. Hétfőtől bezárnak az iskolák is, a kormány boltzárat azonban nem rendelt el. A Szlovák Orvosi Kamara hazahívja a külföldi orvosokat, arra kérik az egészségügyi dolgozókat, hogy vegyék ki részüket a járvány elleni harcból.

Franciaországban kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalmat, további 38 megyében lesz érvényes a korlátozás, ez a lakosság kétharmadát érinti már. Az országban az elmúlt 24 órában közel 42 ezer új megbetegedést regisztráltak, a kórházak pedig teltházzal üzemelnek. A francia kórházi kapacitás 44%-át a koronavírusos esetek teszik ki.

Belgiumban elhalasztják a nem életmentő műtéteket, Lengyelországban a varsói Nemzeti Stadiont pedig járványkórházzá alakítják át, ahol egyszerre 500 beteget tudnak ellátni.

Koronavírus gyógyszer kapott engedélyt

A remdesivir megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyét, ez az első olyan gyógyszer, amit a koronavírus kezelésére hivatalosan is használhatnak. Emlékezetes, hogy az amerikai elnököt, Donald Trumpot is ezzel a szerrel kezelték. Európában a remdevisir csak ideiglenes jóváhagyást kapott.

A Richter magyarországi igazgatója az InfoRádiónak adott interjújában elárulta, hogy a gyógyszerből a gyártó folyamatosan állítja elő az újabb mennyiséget, a hazai kórházaknak pedig már 15 ezer kisüveges adagot gyártott le összesen, ebből 7 egészségügyi intézmény kapott. Orbán Gábor azt is elárulta, hogy a már legyártott 15 ezer adag 3 ezer beteg kezelésére elegendő mennyiség.

XS
SM
MD
LG