Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új csúcs Magyarországon, több mint kétezer fertőzött egy nap alatt


Szeptember közepén a lakók harmada megfertőződött a nyíregyházi Tündérkert idősek otthonában.
Szeptember közepén a lakók harmada megfertőződött a nyíregyházi Tündérkert idősek otthonában.

Megint csúcson a hazai esetszám, Csehországban mindent lezártak, Amerikában pedig attól félnek, hogy a hideg miatt fog felerősödni a járvány.

Csütörtök reggelre újabb 2032 regisztrált koronavírusos fertőzöttet jelentett az állam, ez messze meghaladta a múlt szombati rekordot. Az eddigi legtöbb regisztrált napi eset 1791 fő volt.

Jelentettek még 46 regisztráltan a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetet is, az áldozatok döntően 60 évesnél idősebbek voltak. Pillanatnyilag 2132 elismerten koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban csaknem 25 ezer ember van.

Az új adatok nyomán 52 212 itthon az azonosított fertőzöttek száma, közülük 35 653 fő aktív fertőzött. Emellett 1305 koronavírus miatti halálesetet tartunk nyilván.

A jelenleg elérhető hivatalos elemzés szerint a fővárosban stagnál a szennyvízben a vírus örökítőanyaga, ugyanakkor több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt.

Az iskolákban, óvodákban terjedő járványról a kormány annyit közölt, hogy 73 óvodában és 40 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 172 osztály tanul otthonról a koronavírus-megbetegedések miatt. 16 iskolát teljesen bezártak, azaz az iskola egészét digitális munkarendre állították át.

Csehországban szinte mindent bezártak

Csehországban majdnem 15 ezer új megbetegedést jelentettek, ezzel ott az összes fertőzött száma már csaknem 210 ezer főnél jár. Az országban nagyjából 124 ezer aktív eset van, 4,4 ezer ember szorul kórházi ápolásra, emellett 1739 regisztrált halálos áldozata van a vírusnak. Itt vagy a hivatalos cseh oldalon ellenőrizheti a pontos számokat.

A járvány komoly erősödése és az ezt jelző napi új fertőzési rekordok miatt a cseh kormány szigorú lezárásokat vezetett be. Október 22-étől bezárnak minden nem létfontosságú üzletet, és az emberek mozgását a szükséges minimumra korlátozzák. Legalább november 3-áig bezárólag az emberek csak munkába, családhoz, bevásárolni, és egyéb elengedhetetlen okból mehetnek ki.

„Elsősorban az állampolgárok életét kell védenünk” – indokolta a szigorítást a Andrej Babiš miniszterelnök október 21-én.

Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter szerint a fertőzésszám várhatóan november 11-e körül fog tetőzni. Jan Hamáček miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a koronavírus elleni védekezést koordináló válságtanács feje szintén szerdán jelentette be, hogy ő maga is koronavírusos.

Hat amerikai államban is rekordokat mérnek

Az USA hat államában is rekordnak számító új napi esetszámokat jelentettek, ezek a Reuters alapján Iowa, Minnesota, Montana, Kansas és Hawaii. De Wisconsin, Illinois, Kentucky, Colorado és Ohio is növekvő esetszámokról számot be.

A napi új fertőzöttek száma az elmúlt hetekben 42 ezerről október elejére 58 ezerre kúszott fel a Baltimore-i John Hopkins magánegyetem adatai szerint.

"Emberek, maradjatok otthon"

- kérlelte Tony Evers wisconsini kormányzó az állam lakosságát szerdai közleményében.

Laura Kelly kansasi kormányzó a nortoni idősek otthonára utalt, ahol mind a 62 bennlakó megfertőződött és tízen meg is haltak.

"A nortoni tragikus halálesetek erős emlékeztetői annak, hogy a Covid-19 valódi fenyegetést jelent minden kansasira nézve"

- mondta kormányzó szerdai sajtótájékoztatóján.

Az USA-ban a halálesetek hétnapos mozgóátlaga 757-nél jár, eddig 222 ezer ember halt meg náluk regisztráltan a vírusban. Egyes szakértők szerint a hideg időjárás tovább fokozhatja a járvány terjedését, mivel az emberek a hidegben inkább zárt helyeken lesznek együtt.

Az amerikai járványügyi intézet (CDC) igazgatóhelyettese szerint az USA-ban "aggasztó tendenciát" lehet látni épp a növekvő esetszámok kapcsán. Jay Butler igazgatóhelyettes szerint is a több zárt helyen töltött idő az egyik oka a járvány gyorsabb terjedésének.

Hozzátette, hogy "a kisebb, meghittebb családi, baráti vagy szomszédi összejövetelek is átfertőzéseket okozhatnak", mert ezeken az emberek kevésbé figyelnek oda arra, hogy eltakarják az arcukat vagy betartsák a fizikai távolságtartás szabályait.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG