Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Huszonöt év börtönre ítéltek egy orosz ellenzéki vezetőt


Vlagyimir Kara-Murza a moszkvai ítélethirdetésen, 2023. április 17-én
Vlagyimir Kara-Murza a moszkvai ítélethirdetésen, 2023. április 17-én

Bűnösnek találta egy moszkvai bíróság hazaárulás és más bűncselekmények vádjában a tavaly április óta fogva tartott és korábban kétszer is megmérgezett Vlagyimir Kara-Murzát.

A Kreml egyik leghangosabb bírálójának számító, orosz–brit kettős állampolgárságú férfi a vádak szerint hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről, ez pedig a másként gondolkodók véleményének elhallgattatását célzó új törvények értelmében hosszú szabadságvesztéssel sújtható.

Emellett hazaárulás miatt is vádat emeltek ellene Nyugaton tartott beszédei alapján, amelyekben az orosz kormányt bírálta Ukrajna megtámadásáért. Később amiatt is eljárás indult, mert részt vett egy „nemkívánatos” külföldi szervezet munkájában.

A bűnösségét határozottan tagadó Kara-Murza szinte mozdulatlanul hallgatta végig a verdiktet a tárgyalóteremben felállított üvegketrecében, majd mindössze annyit mondott, hogy „Oroszország szabad lesz”. Jogi csapata később tudatta, hogy fellebbezést nyújtanak be.

A hétfői ítélethirdetésen számos újságíró, diplomata és támogató jelent meg. Lynne Tracy, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete kijelentette, hogy „a rezsim kritikusaival szembeni büntetőeljárások nem az erőt, hanem a gyengeséget jelképezik”.

Ehhez kapcsolódóan: Emberi jogi kitüntetést kapott egy bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista

A brit nagykövetség a 41 éves, háromgyerekes Kara-Murza haladéktalan szabadon bocsátására szólított fel. Az Egyesült Királyság kormánya politikailag motiváltnak minősítette az ügyet, amelynek során nem teljesültek a tisztességes eljárás feltételei, és bekérették az orosz nagykövetet a londoni külügyminisztériumba.

„Vlagyimir Kara-Murza bátran elítélte Oroszország ukrajnai invázióját a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmányának égbekiáltó megsértése miatt (…) Riasztó Oroszország elkötelezettségének hiánya az alapvető emberi jogok védelme, így például a szólásszabadság mellett” – írták a kiadott közleményben.

A tárgyalást márciusban elnapolták, miután a vádlott ügyvédje közölte, hogy védence egészségügyi állapota jelentősen leromlott. A börtönkórház igazolása szerint polineuropátia miatt kezelték, amelyet a férfi szerint korábbi majdnem halálos mérgezései okozhattak.

Korábbi cikkünk a mérgezésről és az ügy amerikai kivizsgálásáról: „Szándékos mérgezés” – egy megelevenedett kémregény

„Vlagyimir Kara-Murzát pusztán azért vették őrizetbe, azért emeltek ellene vádat és azért néz szembe irtózatos börtönbüntetéssel, mert felemelte a szavát, felszólalt azok nevében Oroszországban, akik nem értenek egyet a Kremllel, az ukrajnai háborúval és az országon belül fokozódó elnyomással” – írta közleményében Hugh Williamson, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet regionális igazgatója.

„Kara-Murza Kreml általi üldöztetését, amely része a civil aktivizmus elfojtását célzó erőfeszítéseknek, a lehető leghatározottabban el kell ítélni” – szögezte le.

Az Amnesty International által lelkiismereti fogolynak nyilvánított ellenzéki vezető április 10-én arról beszélt a bíróság előtt, hogy az ellene zajló eljárás sokban emlékeztet a hatvanas és hetvenes évek szovjet koncepciós pereire, a retorika pedig a harmincas évek üldöztetésére és koholt vádjaira.

Kijelentette, hogy politikai nézetei miatt börtönözték, amiért felszólalt az ukrajnai háborúval szemben és évek óta küzd Vlagyimir Putyin elnök diktatúrája ellen.

„Nemcsak hogy nem bántam meg semmit, de büszke is vagyok rá” – mondta, hozzátéve, hogy várja a napot, amikor az invázió felelőseit bűnözőként elítélik.

Kara-Murza tavaly októberben megkapta az Európa Tanács Václav Havel volt cseh elnökről elnevezett emberi jogi díját.

A korábban újságíróként dolgozó Vlagyimir Kara-Murza kettős állampolgársága miatt nem indulhatott az oroszországi választásokon, amiért nemrég elmarasztalta Moszkvát a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A férfi barátja és egyik legfontosabb helyettese volt a liberális ellenzéki politikus Borisz Nyemcovnak, akit 2015 februárjában egy merénylő agyonlőtt a Kreml közelében. Őt magát is kétszer megmérgezték, 2015-ben és 2017-ben, amiben az orosz vezetés ugyancsak tagadja a felelősségét, sőt az állami médiában őt magát hibáztatták, és kábítószerfüggőnek állították be.

Két mérgezés után most 25 év börtön vár az orosz ellenzéki politikusra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00

XS
SM
MD
LG