Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Duplájára emelkedett az új fertőzöttek és a halottak száma egy hét alatt itthon


Molnár István osztályvezető főorvos egy beteget lát el az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án
Molnár István osztályvezető főorvos egy beteget lát el az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án

Több mint nyolcezer új koronavírusos fertőzöttet igazoltak Magyarországon az elmúlt hét napban és 35 beteg meghalt. Egy héttel korábban még fele ennyi vagy még kevesebb volt mindkét adat, vagyis az omikron variánsai a nyár ellenére egyre jobban terjednek.

Az elmúlt héten összesen 8036 új fertőzöttet igazoltak és meghalt 35 többségében idős, krónikus beteg - közölték a kormányzati tájékoztató oldalon szerdán. Egy héttel korábban 4663 új fertőzöttről és 14 halottról számoltak be, vagyis az elhunytak száma több mint a duplájára emelkedett egy hét alatt, és új fertőzöttből is közel dupla annyit regisztráltak.

A kórházban ápoltak száma is emelkedett. Jelenleg 628 beteg van covid-osztályon, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. Egy héttel korábban még 488-an szorultak kórházi ápolásra és tízen voltak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek száma 15.907 főre nőtt az egy héttel korábbi 11.195 főhöz képest. Hatósági házi karanténban 727-en vannak, egy hete ez a szám 428 volt.

Egy hét alatt 389 oltást adtak be az országban, ezzel 6 412 386 főre nőtt a beoltottak száma. Közülük 6 199 431 fő a második, 3 885 874 fő a harmadik, 307 965 fő a negyedik oltását is felvette.

A kórházi oltópontokra péntekenként 14 és 19 óra között lehet menni oltásért időpontfoglalással vagy anélkül. Emellett a vakcina továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – közölték.

A járvány kezdete óta 46.696 ember halt bele a fertőzésbe Magyarországon.

Világszerte felgyorsult a járvány terjedése

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint messze van még a koronavírus-járvány vége, ezért szerinte a világ feladata továbbra is a járvány visszaszorítása – számolt be az MTI.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közölte, a Covid-19 továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetnek minősül.

Hozzátette, hogy mivel növekszik a vírus miatt kórházban ápoltak száma, így a kormányoknak ismét alkalmazniuk kell a már jól bevált járványügyi rendelkezéseket módszereket, például a maszkviselést, szellőztetést és a kezelési eljárásokat.

A világ több térségében nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ott, ahol egyelőre nincsenek érvényben szigorúbb közegészségügyi rendelkezések.

Az utóbbi két hétben harminc százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt - áll a WHO jelentésében.

A szervezet európai irodája a második emlékeztető oltás felvételét ajánlotta az időseknek és a veszélyeztetett csoportba tartozóknak. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója az ajánlást azzal indokolta, hogy a kontinensen nő az újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések száma.

XS
SM
MD
LG