Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Durvul a járvány Európában: a cseheknél a legnagyobb az egy főre jutó esetszám


Egy különleges védőöltözetet viselő orvos egy pácienssel beszél az ukrajnai Sztrij városi kórházában 2020. szeptember 29-én
Egy különleges védőöltözetet viselő orvos egy pácienssel beszél az ukrajnai Sztrij városi kórházában 2020. szeptember 29-én

Magyarországon szerdán majdnem ezer koronavírusos beteget regisztráltak. A cseheknél a legnagyobb az egy főre jutó fertőzöttek száma az Európai Unióban, de a német és a román esetszámok is rekordmagasak.

A csütörtökön közzé tett információk szerint az elmúlt 24 órában Magyarországon 21 koronavírussal fertőzött beteg vesztette életét, és újabb 932 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést.

Így 34 046-ra nőtt hazánkban az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta az elhunytak száma már 898-ra emelkedett, 9187-en pedig meggyógyultak.

Az országban jelenleg 23 961 fő az aktív koronavírusos beteg. Közülük 804 embert ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen, koronavirus.gov.hu oldalon elérhető hivatalos adatok szerint.

Hatósági házi karanténban 20 217 személy tartózkodik. Magyarországon eddig 792 485 PCR tesztet végeztek a vírus kimutatása céljából.

Csehországban a legmagasabb az egy főre jutó fertőzöttek száma az EU-ban

Csehországban egyetlen nap leforgása alatt 5.335 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak.

Az országban szerdán az esetszám meghaladta az előző napi 4457-es rekordot. A 10,7 millió főt számláló országban az elmúlt két hétben regisztrált Covid-19 esetek egy főre eső száma jelenleg a legmagasabb az Európai Unióban.

A kormány október 5-től visszaállította a 30 napos rendkívüli állapotot.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szigorúbb intézkedéseket jelent majd be pénteken. „Az új intézkedések nem a gazdaságot, hanem a szabadidős tevékenységeket érintik majd, és két hétig lesznek érvényesek" - mondta Prymula a Mlada fronta Dnes napilapnak.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy az intézkedések bejelentését követő két hétben a szabadban 20 ember, míg zárt térben csak 10 ember gyűlhet majd egyszerre össze. Ez idő alatt kitiltják a közönséget a sporteseményekről és a középiskolákat is bezárják.

Szerdán Lubomír Zaorálek (ČSSD) kulturális miniszter bírálta a szigorításokat és bejelentette, hogy nem támogatja a kulturális események további korlátozását, hacsak nem kap több pénzt a kultúra megmentésére.

A cseh kormány mindenképpen el akarja kerülni a kórházak túlzott megterhelését, s bár jelenleg elegendő számú ágy áll rendelkezésre, de a fertőzések további növekedése szükségessé teheti az ellátás átszervezését. A kapacitás növelése érdekében az orvostanhallgatókat is segítségül hívják a kórházakba.

Csehországban szeptember 24-től a bároknak és éttermeknek este 10-ig be kell zárniuk. A hatodikos és annál idősebb tanulók szeptember 18-tól kötelesek maszkot viselni az iskolai tantermekben is. A maszkok szeptember 10-től ismét kötelezővé váltak az összes beltéri nyilvános helyen is.

Több európai ország szigorított a csehekkel szemben is. Szlovákia és Németország szintén negatív tesztet vagy karantént követel a Csehországból érkezőktől. Más országok, köztük Hollandia, Dánia, Belgium és Ciprus pedig utazási korlátozásokat vezettek be a csehekkel szemben.

Csehországban a koronavírus eddig 829 életet követelt. Az országban március óta több mint 950 ezer esetet regisztráltak.

Németország elveszítheti a kontrollt a vírus felett

Németországban szerdán 4058 új fertőzöttet azonosítottak, amely jelentős ugrást mutat az előző napi 2828-ról. A kormány arra figyelmeztette a lakosságot, hogy az ország elveszítheti az irányítást a világjárvány felett.

Az országos járványvédelmi hivatala szerint a világjárvány csúcsán március végén és április elején Németország naponta több mint 6000 új esetet regisztrált, majd ezt követőleg az esetszámok csökkenni kezdtek. A fertőzöttek száma júliusban kezdett újból növekedni.

A halálesetek száma Németországban szerdán majdnem elérte a 10 ezret.

Olaszországban kötelező a szabadtéri maszkviselés

Szerdán Olaszországban, Spanyolországhoz hasonlóan, bevezették a kötelező maszkviselést szabadtéren is. A szabálysértőkre 1000 eurós bírságot szabnak ki.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a maszkviselésre azért van szükség, hogy elkerüljék az üzletek bezárását és az ország leállását.

Az országot tavasszal a járvány súlyosan sújtotta. Augusztus eleje óta ismét folyamatosan nőtt a fertőzések száma, de az egy főre jutó fertőzések aránya jelenleg a legalacsonyabbak között van Európában.

Olaszország 3678 új fertőzésről számolt be szerdán, ami az új esetek számát tekintve az áprilisi csúcs óta a legnagyobb mértékű növekedés.

Vendéglátóipari dolgozók tüntettek Romániában

Romániában a fertőzések és a halálesetek száma folyamatosan növekszik. Szerdán rekordszámú napi új esetről számoltak be a hatóságok, ugyanis a nap folyamán majdnem 3 ezer emberben találtak koronavírusos fertőzést.

A hatóságok a fertőzés gócpontjának számító fővárosban bezárták a fedett éttermeket, a színházakat és a mozikat is. Ezek a létesítmények a múlt hónap elején nyitottak újra, miután közel fél évig kénytelenek voltak zárva tartani.

Szerdán a vendéglátóipari dolgozók százai tiltakoztak Bukarestben, azzal vádolva a kormányt, hogy nem védi meg iparágukat a járvány okozta gazdasági válságtól.

A 20 milliós országban eddig több mint 142 ezer fertőzöttet azonosítottak és több mint 5 ezer halálesetet regisztráltak.

A Reuters, dpa, és az AP tudósításai alapján

XS
SM
MD
LG