Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtagadja az erőművi felvételek átadását Irán, teljesen ellenőrizhetetlen az atomprogram


Az iráni Bushehr atomerőmű új reaktora 2019 november 10-én
Az iráni Bushehr atomerőmű új reaktora 2019 november 10-én

Nem ad többé át a nukleáris létesítményekben készült felvételeket Irán az Atomenergia Ügynökségnek, mivel lejárt az erről szóló megállapodás. A nemzetközi ellenőrök csak akkor monitorozhatnák tovább az iráni atomprogramot, ha újrakötnék 2015-ös iráni-amerikai atomalkut.

Az iráni parlament szóvivője június 27-én közölte: Teherán a jövőben nem adja át a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az iráni nukleáris létesítményekben készült felvételeket. Mohammad Baqer Kalibaf elmondta: lejárt az a szerződés, ami ideiglenesen erre kötelezte Iránt, így mától az ország nemzetközi ellenőrzés nélkül folytat nukleáris fejlesztéseket.

„A megállapodás lejárt… minden rögzített kép és információ Irán tulajdonában marad, azokat soha többet nem adjuk át a NAÜ-nek” – mondta az iráni parlament szóvivője a Tasnim hírügynökségnek.

Ideiglenes megoldás

Az említett szerződés eredetileg három hónapra szólt. A NAÜ februárban kezdeményezte az áthidaló megoldást azután, hogy Irán bejelentette: mérsékli az együttműködést az ENSZ atomenergia-ügynökségével. Februártól a NAÜ ellenőrei nem léphetnek be az iráni atomprogram létesítményeibe, de azt lehetővé tette, hogy betekintsenek az Irán által küldött biztonsági kamerás felvételekbe, amelyeket Irán küldött el nekik. Később ezt a programot meghosszabbították június 24-ig.

Az iráni atomprogram azután került ki ismét nagyrészt a nemzetközi közösség ellenőrzése alól, hogy 2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök felmondta az elődje által 2015-ben megkötött szerződést. A 2015-ös atomalku lehetővé tette, hogy NAÜ ellenőrizze, békés célokat szolgál-e az iráni atomprogram (például, hogy nem gyártanak-e az atomerőművekben használtnál nagyobb tisztaságú, atomfegyver fejlesztésére alkalmas hasadóanyagot).

Elvileg mindkét fél visszalépne

A 2015-ös szerződés alapján az Egyesült Államok ideiglenesen feloldotta az Irán elleni gazdasági szankciókat, ezeket a 2018-as kilépéssel visszaállították. Válaszul Irán is semmisnek nevezte korábbi kötelezettségeit.

A jelenlegi elnök, Joe Biden még a választási kampány alatt a nukleáris szerződés újrakötését ígérte, és elvileg Irán is az újbóli megegyezést támogatja. Biden hivatalba lépése óta jelezte is e szándékát, de a gazdasági szankciók feltételéül szabta azt, hogy Irán hagyjon fel a nagy tisztaságú urán előállítását, és tegye lehetővé az atomprogram ellenőrzését. Az iráni vezetés ezzel szemben úgy véli, előbb az amerikaiaknak kellene feloldani a szankciókat – így a kérdésben egyelőre nem történt jelentős előrelépés.

XS
SM
MD
LG