Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszava: Saját pénzen vett eszközöket sok védőnő a munkájához


Védőnői szoba az új pécsi rendelőintézetben 2018. március 20-án (képünk illusztráció)
Védőnői szoba az új pécsi rendelőintézetben 2018. március 20-án (képünk illusztráció)

Másfél hónappal a munkáltatóváltás után a védőnők többsége elégedetlen az új helyzettel – állítja felmérésére hivatkozva a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ).

Az érdekképviselet két körben végzett kérdőíves felmérését hétszáz védőnő töltötte ki, közülük heten nyilatkoztak úgy, hogy elégedettek a szolgálat július 1-jei állami átvételével – írja a felmérés alapján a Népszava.

A felmérés két fordulóban készült, július elején és augusztus 10-én, utóbbiban már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek.

Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője azt mondta a lapnak, hogy a hétszáz válaszadóból összesen heten voltak elégedettek az új helyzettel. Közülük négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi, 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megillet. A másik három válaszadó nem árulta el az okot.

A válaszadók csaknem harmada számolt be arról, hogy az átállás óta saját költségén kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – például elemet, írószert, borítékot, vizelet- és cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát.

Ehhez kapcsolódóan: Megvan az első áldozata a védőnői hálózat államosításának: bezár a gyöngyösi anyatejgyűjtő

Mintegy ötezer körzetben dolgozik nagyjából négyezer védőnő Magyarországon, vagyis eleve ezer helyen helyettesítés van. Július 1-jéig az önkormányzatok dolga volt a rendszer működtetése, a kormány azonban egy tavaly decemberi rendeletében állami feladattá nyilvánította ezt, a védőnők munkáltatói júliustól a kórházak, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ).

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott az átállással. Ebben a cikkben például, június 30-án, tehát egy nappal az átállás előtt még arról beszéltek többen is a Szabad Európának: sok érintett azzal szembesült, hogy a béremelés ellenére a fenntartóváltás után csökkenni fog a fizetése. Többen emiatt inkább felmondanak, ami tovább növeli a létszámhiányt és a helyettesítések számát. Egy Pest megyei településen azt mondták a védőnőknek, hogy ha nem írják alá a számukra hátrányos új szerződést, hétfőtől már nem kell bemenniük dolgozni.

Az OKFŐ július 20-án ugyanakkor azt válaszolta szerkesztőségünknek, hogy az átállás egyetlen esetben sem okozott ellátási nehézséget, a szerződések megkötése a védőnőkkel folyamatos, a védőnői feladatellátáshoz szükséges infokommunikációs eszközöket (mobilkészülék, SIM-kártya), illetve telefonos előfizetést és e-mail-címet az új munkáltató, tehát a területileg illetékes irányító vármegyei kórház biztosítja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG