Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvan az első áldozata a védőnői hálózat államosításának: bezár a gyöngyösi anyatejgyűjtő


Egy laborasszisztens kézikocsira rakja az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Viktor utcai Anyatejgyűjtő Állomásán 2013-ban
Egy laborasszisztens kézikocsira rakja az anyatejet a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Viktor utcai Anyatejgyűjtő Állomásán 2013-ban

Ugyanabban az épületben van az anyatejgyűjtő állomás, mint a védőnői szolgáltatás, amelyet júliusban államosítanak. Az önkormányzatnak túl nagy anyagi teher lenne egyedül az anyatejgyűjtőt fenntartani, az állomás mellett érvelők szerint azonban máshol is spórolhatna az önkormányzat.

„Nagyon felháborítónak tartom, hogy bezár az anyatejgyűjtő állomás. Ezzel megfosztják a gyöngyösi babákat attól a lehetőségtől, hogy anyatejjel táplálják őket” – mondta egy neve elhallgatását kérő anyuka. Elmondása szerint önhibáján kívül apadt el a teje, és „nyilván szeretném a legjobbat a babámnak, ezért jártam az anyatejgyűjtőbe tejért”.

Az édesanya nem érti, hogy az önkormányzat miért az állomást zárja be, amikor annyi minden máson is tudna spórolni a helyi költségvetésben. „A szomszéd településen, Hatvanban továbbra is üzemel az anyatejgyűjtő, ott az önkormányzat nem hozott ilyen döntést” – tette hozzá.

A védőnőkkel egy helyen

A gyöngyösi önkormányzat május 25-i ülésén határozott az anyatejgyűjtő bezárásáról. A Szabad Európa információi szerint eddig is csak vitte a pénzt az anyatejgyűjtő, amelynek fenntartása nem állami feladat. Az önkormányzatok és néhány kórház önként vállalja az üzemeltetésüket.

Ehhez kapcsolódóan: Hiába az állami támogatás, ötödére csökkent az anyatejleadás Magyarországon

A gyöngyösi állomás azért van speciális helyzetben, mert a védőnői hálózattal van egy épületben. Július 1-jétől átveszi az állam, pontosabban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a jelenleg önkormányzati fenntartásban működő védőnői hálózatot.

„A védőnői szolgálat és az anyatejgyűjtő állomás ugyanis egyazon épületben működött közös közműhálózattal és mérőórákkal, így miután a védőnői szolgálat kiválik az önkormányzati fenntartásból, az anyatejgyűjtő állomás rezsiköltségei várhatóan még tovább emelkedtek volna” – közölte a Szabad Európával Hiesz György gyöngyösi polgármester.

A városvezető emlékeztetett arra, hogy 1966 óta működik a gyöngyösi anyatejgyűjtő állomás, kihasználtsága azonban évek óta csökken. Míg a korábbi évtizedekben évente ötven-száz fő vette igénybe a szolgáltatást, 2022-ben már csak kilencen, legalábbis ennyien adtak tejet, viszont ezzel 16 csecsemőt segítettek anyatejhez jutni.

„A szolgáltatás NEAK-támogatása 2013 óta változatlan, az áram és gáz díja azonban időközben a tizenegyszeresére drágult” – válaszolta a polgármester. A képviselő-testület korábban többször tárgyalt a további működtetésről, eddig mindig úgy határozott, hogy kitart az állomás üzemeltetése mellett, még akkor is, ha veszteséggel járt.

Hiesz György szerint mivel a törvényi szabályozás az anyatej adásvételének más módját is engedélyezi az édesanyák számára, az önkormányzat májusi ülésén az anyatejgyűjtő állomás működtetésének megszüntetéséről döntött.

Kódolva a konfliktus

Ez a más mód a Szabad Európának nyilatkozó anyuka szerint a háztól házig szolgáltatás, legalábbis neki ezt ajánlották fel július 1-jétől, de vannak kétségei ezzel kapcsolatban.

Ebben a konstrukcióban csak egyszer, az elején vizsgálják meg a tejadó anyuka tejét, miközben az anyatejgyűjtőben mindennap csináltak egy alapvizsgálatot, és havonta egy nagyobb laboratóriumi ellenőrzést. „Emellett pasztőrözték is a tejet, vagyis sokkal biztonságosabb volt innen hozni” – tette hozzá.

Egy, a helyzetre rálátó szakember szerint az anyatejgyűjtőben eddig anonim módon ment a tejkiadás, vagyis aki kapta, nem ismerte a donort.

Ehhez kapcsolódóan: Állami prioritások: ötvenmillió forint anyatejre, tizenegymilliárd tápszerre

„Úgy tudom, hogy van olyan tejadó, aki nem vállal háztól házig. Ebben az esetben ugyanis a védőnők összekötik azt az anyukát, akinek sok teje van, azzal, akinek kevesebb vagy semennyi, vagyis tudni fogja, hogy kitől van a tej” – mondta.

Szerinte sok tejadó anyuka attól tart, hogy ha a csecsemőnek valami baja lesz, akkor „biztos rá lesz fogva, hogy nem jó az anyatej”. Ez sok konfliktushoz vezethet, van, aki nem vállalja, inkább nem ad többé tejet.

Magyarországon a gyermek nyolc hónapos koráig lehet anyatejet beszerezni orvosi receptre. A koraszülött babáknak alaphangon jár, de a népjóléti miniszter 1997-es rendelete szerint igen széles skálán mozog a jogosultak köre, vagyis a gyermek- vagy háziorvos egy kis jó indulattal szinte bárkinek írhat receptet.

Az az édesanya, aki le akarja adni a felesleges tejét, nem dohányozhat, nem ihat és kábítószerezhet, továbbá ötféle vizsgálatnak kell megfelelnie (VDRL-, bőrgyógyászati és székletvizsgálat, tüdőszűrés, illetve HIV-ellenanyag-szűrővizsgálat).

Az anyatejgyűjtő állomásokon mindennap ellenőrzik, hogy igazi anyatejet hoztak-e be. Megnézik a tej fajsúlyát, hogy nincs-e felvizezve, illetve egy oldat segítségével ellenőrzik a tej hitelességét, nehogy tehéntej legyen benne, hiszen állami támogatás is jár a leadott tej után.

Emellett komoly áldozatot kell hozniuk a tejadó anyukáknak, hiszen a tejnek minden reggel általában 8 óráig meg kell érkeznie az anyatejgyűjtő állomásra, vagyis újszülött gyermeke ellátása mellett be kell vinnie a tejet.

Kevesebb a tejadó, az állam tápszerre költ

Az állam literenként 2700 forintot ad az anyatejért. Nehéz átlagot vonni, de az édesanyák többségét két csoportba lehet osztani: vannak, akik 0,3-0,5 litert, míg mások fél-egy litert hoznak be naponta, ami a saját gyermek táplálásán felül marad meg.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint is évről évre csökken a leadott anyatej mennyisége, egyedül 2017-ben volt megugrás, amikor a kormány 1800 forintról 2700-ra emelte az átvételi árat.

A NEAK a Szabad Európának idén megküldött legfrissebb adatai szerint 2022-ben 19,2 ezer liter anyatejet adtak le, miközben ez a szám tíz éve még 86 ezer liter volt, de még öt évvel ezelőtt is 46,5 ezer liter.

Az állam 2022-ben 51,8 millió forintot fizetett ki tb-támogatásként anyatejre. Ezzel szemben áll egy brutálisan nagy összeg: csak tavaly 11,2 milliárd forinttal támogatta a tápszervásárlást.

Úgy tudjuk, hogy éppen a nemrég hozott kormányzati intézkedések hatására ismét emelkedni kezdett az anyatej iránti kereslet. A kormány ugyanis – a tápszereket is utolérő áremelkedések miatt – csökkentette a tápszerek után járó állami támogatás mértékét, emiatt értékelődött fel ismét az anyatej szerepe. De nem Gyöngyösön.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG