Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kirúgással fenyegettek Pest megyei védőnőket, ha nem írják alá az új szerződést


Chrenkó Zoltán Mihályné védőnő tisztába tesz egy négyhetes kislányt Nyíregyházán 2015. június 9-én (képünk illusztráció)
Chrenkó Zoltán Mihályné védőnő tisztába tesz egy négyhetes kislányt Nyíregyházán 2015. június 9-én (képünk illusztráció)

Egy Pest megyei településen azt mondták a védőnőknek, hogy ha nem írják alá a számukra hátrányos új szerződést, hétfőtől már nem kell bemenniük dolgozni – tudta meg a Szabad Európa az egyik érintettől. Nagy a bizonytalanság a védőnők és az általuk ellátott családok körében a szombattól életbe lépő államosítás miatt. A védőnők szerződései és a rendelők további működtetése még lóg a levegőben, miközben sok érintett azzal szembesül, hogy a béremelés ellenére csökkenni fog a fizetése. Többen emiatt inkább felmondanak, ami tovább növeli a létszámhiányt és a helyettesítések számát.

Az egyik Pest megyei településen a munkáltatói jogköröket gyakorló megyei kollegiális mentor védőnő megfenyegette beosztottjait. Úgy tudjuk, azt mondta nekik, hogy ha nem fogadják el a számukra egyébként hátrányos új szerződést változtatás nélkül, hétfőtől már nem kell bemenniük dolgozni. Ezt egyébként nem teheti meg, nincs rá jogköre, de hatásos pszichológiai terror az ötven év feletti védőnők megfélemlítésére – mondta informátorunk. Június 23-án kapták meg az új szerződés tervezetét, 15 napot adtak átgondolni, vagyis még le sem telt a határidő, de már kirúgással fenyegette őket vezetőjük.

Egy másik, fővárosi védőnő arról beszélt a Szabad Európának, hogy bosszantó a bizonytalanság, májusban-júniusban még fogalmunk sem volt, mi lesz velük. Hiába érdeklődtek az önkormányzatnál vagy a kerületi egészségügyi szolgálatnál, ott sem tudtak semmit mondani.

Mint mondta, az elmúlt két hétben történt szinte minden, bár egy nappal a hivatalos átállás előtt a „mindenben” épp a lényeg, hogy az új munkaszerződés nincs benne, azt ugyanis még nem kapott, ahogy kollégái sem, tehát nem tudja, hogy milyen feltételekkel és mennyiért fog dolgozni július 1-jétől.

Eddig annyit írtak alá, hogy megszakítják a szerződést az önkormányzattal, amely eddig a munkáltatójuk volt. Hozzájuk is kijelöltek az új munkáltató kórházzal kapcsolatot tartó mentor védőnőt. Róla azt mondta, hogy aktív, kezdeményező. Kaptak SIM-kártyát a szolgálati telefonjukba, amit az új munkáltató fővárosi kórház biztosít. Az utazási költségeket is biztosítja az új munkáltató.

Mint mondta, neki kétszázötven fős körzete van, azaz ennyi kismama, illetve hatéves kor alatti gyermek tartozik hozzá, de van olyan kolléganője, aki már túllépte a maximális körzetlétszámot, a háromszáz főt. A mentor védőnő azt ígérte nekik, hogy lesznek körzetmódosítások, hogy kiegyenlített legyen a terhelés.

Ehhez kapcsolódóan: Megvan az első áldozata a védőnői hálózat államosításának: bezár a gyöngyösi anyatejgyűjtő

„Pluszoxigénre lenne szükségünk, helyette fojtogatnak minket”

Mintegy ötezer körzetben dolgozik nagyjából négyezer védőnő Magyarországon, vagyis eleve ezer helyen helyettesítés van. Eddig az önkormányzatok dolga volt a rendszer működtetése, a kormány egy decemberi rendeletében ezt állami feladattá nyilvánította, a védőnők munkáltatói júliustól a kórházak.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) védőnői alapszervezetének vezetője úgy tudja, elvileg nem is lenne szükség új szerződésekre, a kórházaknak elég lenne egy tájékoztatást adniuk a védőnőknek a hatálybalépés napján, július 1-jén, hogy minden a szerződésük szerint megy tovább, annyi különbséggel, hogy a kórház az új munkáltató. Sokáig úgy gondolták, hogy ez így is lesz, mert december óta, az elmúlt fél évben nem kezdődtek egyeztetések az új szerződésekről. Június 20-a után azonban kapkodva elkezdtek szerződéstervezeteket kiküldeni a védőnőknek, amelyek botrányosak, tele vannak hibával – mondta Szalainé Pintér Boglárka.

A kormány célja az egységesítés volt, ehhez képest még az egyes kórházakon belül is eltérő feltételekkel szembesülnek a védőnők. Ugyanarra a munkakörre, ugyanolyan képzettség és ledolgozott évek mellett akár ötven-hatvanezer forinttal eltérő fizetéseket mondanak nekik – hívta fel a figyelmet.

Az eltéréseket többnyire az okozza, hogy korábban egyes önkormányzatok eltérő módon vették figyelembe a jogszabályban előírt bérkiegészítések kifizetését. Volt, ahol mindent kifizettek, máshol csak egy részét vagy semmit. Most a kórházak azt mondják, hogy nem bírálják felül a korábbi döntéseket, hanem azt veszik alapul, béren kívüli juttatásaik azonban egységesen elvesznek – hangsúlyozta.

Nem mindenki, de sokan kevesebb bért fognak kapni az államosítás után, és most még csak meg sem tudják becsülni a mértékét. A most aláírt szerződésekben eltérő, hogy az egyes kórházak meddig fizetik a bérkiegészítéseket. Van, ahol szeptember 31-ig vállalták, van, ahol az év végéig, máshol pedig be sem emelték a szerződésbe – tette hozzá.

Ismer olyan eseteket is, ahol a kórház az új bér megállapításánál felülbírálta a ledolgozott évek számát vagy a végzettség szerinti kategóriát.

A 18 százalékos ágazati béremelést egyébként is megkapták volna júliustól, ahogy minden egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozó, de az új szerződések okozta bércsökkenés ezt az emelést is elveszi – mondta Szalainé Pintér Boglárka, aki maga is védőnőként dolgozik.

„Ismerve közvetlen kollégáimat és magamat, számos nehézségen és tragédián mentem keresztül, de mindennap úgy mentem be dolgozni, hogy abból az általam gondozott családok ne érezzenek semmit. Még akkor is, amikor a legnehezebb volt, elvesztettem az egyik gyermekem, de utána ugyanúgy oda kellett állnom a gyermekes családok mellé segíteni. Ez egy általános attitűd a védőnőknél, hogy igen tisztességesen próbálnak helytállni, de érezhető lesz a váltás, mert már most is fuldokolnak. Pluszoxigénre lenne szükségünk, hogy tudjunk másoknak segíteni, ehelyett tulajdonképpen fojtogatnak minket” – fogalmazott.

Ebben a nehezített helyzetben kellene olyan, maximálisan empatikus, segítő ellátást nyújtaniuk, ami egészséges körülmények között sem egyszerű, mert nincs hozzá szakmai támogatás, nem tudják letenni a terheiket –mondta a védőnő.

„Sokan azt hiszik, hogy a védőnők csak babáznak, trécselnek vagy sütiznek és kávéznak a családoknál, de valójában rengeteg családnak vesszük fel a terheit, a gyermekvédelmi ügyektől kezdve a bántalmazásig, a függőségig, a konfliktusokig. Ezek nem egyszerű történetek” – fogalmazott.

A feszültséget már most nagyon sokan érzik, a családok ijedten kérdezik a védőnőjüket, hogy ugye maradnak, ugye nem mondanak fel. Sok védőnő, aki távozik, most búcsúzkodik a családoktól Facebookon, a kommentekből jól látszik, hogy mennyire szerették őket és ragaszkodnának hozzájuk. Érezhető a családok részéről a bizonytalanság és a kétségbeesés – számolt be a tapasztalatokról.

Mire egy helyettesített körzetben kialakul a bizalom, hogy a védőnő megfelelően tudja ellátni feladatait, az időt vesz igénybe. Ha most forgó rendszerben kezdik majd helyettesíteni a védőnőket, akkor a gondozás lényege veszik oda, mert ez egy hosszú távú együttműködés – magyarázta.

Azt meg végképp érezni fogják a gyerekes családok, ha nem lesz védőnő. Lehet, hogy csak egy hétig nem lesz, de lehet, hogy hónapokig. Nem tudnak kit felhívni, megszűnik egy olyan stabil pont a gyermekes családok életében, ami hungarikum, ami több mint száz éve a családok mellett állt – mondta Szalainé Pintér Boglárka.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG