Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Egy Facebook-posztot nem tudunk elvinni az Alkotmánybíróságra”


Koronavírus-tesztet végeznek a bonyhádi kormányhivatalban, 2020. december 8-án
Koronavírus-tesztet végeznek a bonyhádi kormányhivatalban, 2020. december 8-án

Állásfoglalást adott ki nemrég a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet, miután több jelzést is kaptak arról, hogy egyes munkáltatók önköltségen végzett tesztet szabnak a munkába állás feltételéül védettségi igazolvánnyal nem rendelkező dolgozóiknak. A TASZ szerint ez törvénytelen.

„A kormány nem kommunikál teljesen nyíltan, a tesztelés esetében sem, információhiányos állapotban tartva az embereket. Fontos lenne, hogy állásfoglalást adjon ki, amelyben megerősíti: a tesztelés költségei a munkáltatókat terhelik a jelenlegi jogszabályok szerint” – mondta a Szabad Európának Takács Ádám, a TASZ munkatársa, amikor az állásfoglalás hátteréről kérdeztük.

Mint mondja, magáncégek alkalmazottai is fordultak hozzájuk, valamint több panaszt kaptak a Semmelweis Egyetem munkavállalóitól is. A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla és kancellárja, Pavlik Lívia május közepén adták visszavonásig érvényes utasításba, hogy azoknak az egyetemi dolgozóknak, akik nem vették fel a koronavírus-oltást, és nem estek át igazoltan a betegségen az elmúlt hat hónapban, kétnaponta, egyes esetekben hetente PCR- vagy antigéntesztet kell végeztetniük.

Takács Ádám azt mondja, az egyetem eredetileg május 31-ig állta volna a teszt költségeit, utána önköltségen végeztette volna az érintett dolgozókkal. Mint mondja, ezt a május végi határidőt július 3-ig meghosszabbították.

„Nem világos, hogy a hosszabbítással mire várnak. Ha július 3-tól a dolgozókkal készülnek kifizettetni ezt, az ugyanúgy jogszerűtlen lesz. A panaszosok között vannak, akik egészségügyi okból nem tudták felvenni a védőoltást, ha pedig kétnaponta várják el a tesztelést, az egy átlagdolgozó teljes havi fizetését elviheti.

Egy antigénteszt ára jelenleg 3–10 ezer forint között mozog, egy PCR-teszt ára kb. húszezer forint. A TASZ állásfoglalása alapján a munkahelyi tesztelés költségeit a munkáltató köteles viselni, annak áthárítása a munkavállalóra jogellenes. Mint Takács Ádám mondja, nem kell új jogszabályt alkotni, a meglévőt kellene betartani, a helyes jogértelmezést pedig egyebek között a munkavédelmi hatóság is megerősíthetné egy erről szóló állásfoglalással.

Megerősítette az egyetem, megszűnik az ingyenes teszt

A Szabad Európa megkereste a dolgozók tesztelési gyakorlatával kapcsolatban a Semmelweis Egyetemet. Az intézmény június 14-én küldött válasza szerint a munkavállalóknak és a hallgatóknak több mint egy évig ingyenesen biztosított PCR-, vagy antigén-tesztekért július 3-tól valóban fizetniük kell "az oltással nem rendelkező Semmelweis Polgároknak".

Azt írják ugyanakkor, hogy egyedi méltányossággal a tesztelés továbbra is ingyenesen biztosított azoknak, akik valamiért nem vehetik fel az oltást, például az első trimeszterben lévő kismamák.

A Semmelweis Egyetem munkatársainak 96 százaléka, míg a betegellátásban résztvevő kollégáinak 100 százaléka védett, vagyis már megkapta az oltást vagy átesett a koronavírus-fertőzésen – áll a szerkesztőségünknek küldött közleményben.

A jogszabály egyértelmű

A Munka törvénykönyve szerint a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit. A munkavédelmi törvény is azt mondja ki, hogy a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

A TASZ álláspontja szerint – noha erről nincs specifikus jogszabályi rendelkezés – a munkajogi szabályokból, vagyis az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosításának kötelezettségéből az következik, hogy a munkáltatónak joga van tesztelni azokat a munkavállalókat, akiknek nincs védettségi igazolványuk, ám a munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket és egyéb terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani. Ez független a munkáltató személyétől, mind az állami munkáltatókra, mind a magánvállalatokra vonatkozik, a munkáltatóknak meg kell érteniük, hogy a kötelezettség őket terheli.

Rengeteg megkeresést kaptak a járvánnyal kapcsolatban

Takács Ádám arról is beszélt, hogy heti szinten nagyjából száz megkeresés érkezik a koronavírussal kapcsolatban hozzájuk. Ezek közül kiemelte például, hogy bizonyos kórházakban a kapcsolattartáshoz való jogot is teszteléshez kötik.

A TASZ ezzel kapcsolatban is adott ki állásfoglalást, hiszen ez is jogsértő. Az egészségügyi törvény jogot ad a kapcsolattartásra a betegnek és hozzátartozójának, ezt a jogot teszi gyakorlatilag fizetőssé az említett szabály. Az elektív (választható) műtéteket is PCR-teszthez kötné a kormány, ráadásul úgy, hogy a rendelkezés Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter egyik Facebook-posztjából derült ki, semmilyen jogi leképeződése nem volt.

„Egy Facebook-posztot nem tudunk elvinni az Alkotmánybíróságra”

– mondja Takács Ádám, aki még több panaszra és az egészségügyi ágazatban tömeges felmondásokra számít azok után, hogy nagyon sok egészségügyi dolgozó számára véget ért a felmondási tilalom, ami egyébként a TASZ álláspontja szerint szintén alkotmányellenes volt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG