Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy hét hallgatás után Putyin a Nyugatot alázza és győzelmet ígér Ukrajnában


Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka a Roszkoszmosz főigazgatójával a Vosztocsnij űrrepülőtéren 2022. április 12-én
Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka a Roszkoszmosz főigazgatójával a Vosztocsnij űrrepülőtéren 2022. április 12-én

Vlagyimir Putyin kedden fogadkozott, hogy Oroszország diadalmaskodik „nemes” háborújának minden egyes céljában Ukrajnában. A konfliktusról tett, egy hét óta első nyilvános megjegyzéseiben az orosz elnök becsmérelte a Nyugatot, amiért nem tudta gazdasági villámháborúval térdre kényszeríteni Moszkvát.

Putyin először beszélt nyilvánosan a háborúról azóta, hogy az orosz erők visszavonultak Észak-Ukrajnából, miután megállították őket Kijev kapujában. Azt mondta, hogy az ukrajnai helyzet tragédia.

Oroszországnak azonban nincs más választása, mint a harc, tette hozzá, mert meg kell védenie Kelet-Ukrajna orosz ajkú lakóit, és meg kell akadályoznia, hogy volt szovjet szomszédja oroszellenes ugródeszkává váljon Moszkva ellenségei számára.

Nincs semmi kétsége

Napra pontosan hatvanegy évvel azután, hogy a szovjet Jurij Gagarin lett az első ember az űrben, Putyint az állami televízió a Moszkvától 5550 kilométerre keletre lévő Vosztocsnij űrrepülőtéren mutatta.

Az orosz űrügynökség dolgozóinak kérdésére, hogy az ukrajnai hadművelet eléri-e kitűzött célját, Putyin azt mondta: „Abszolút. Egyáltalán nincs semmi kétségem.”

„A hadművelet céljai teljesen világosak és nemesek – mondta Putyin. – Kétségtelen, hogy a célok megvalósulnak.”

„Az a villámháború, amiben ellenségeink bíztak, nem működött” – mondta Putyin a Nyugat bénító szankcióiról, amelyeket február 24-i ukrajnai támadóparancsa után vezettek be.

Visszavonult a nyilvánosság elől

Putyin, aki szerint Ukrajna és Oroszország népe lényegében egy, a háborút elkerülhetetlen konfrontációnak tartja az Egyesült Államokkal, amely szerinte azzal fenyegette Oroszországot, hogy beavatkozik a hátsó udvarában.

A Nyugat egy szuverén ország földjének brutális birodalmi stílusú elrablásaként ítélte el a háborút. Ukrajna azt mondja, a túléléséért küzd, miután Putyin 2014-ben annektálta a Krímet, február 21-én pedig függetlenként ismerte el két lázadó régióját.

Putyin, aki a háború első napjaiban állandóan jelen volt az orosz televízióban, nagyrészt visszavonult a nyilvánosság elől, mióta Oroszország ebben a hónapban kivonult Észak-Ukrajnából.

Az elmúlt héten egyedül egy nacionalista képviselő temetésén jelent meg nyilvánosan, de ott nem beszélt a háborúról. Hétfőn Ausztria odalátogató kancellárjával találkozott egy Moszkván kívüli rezidencián, de a találkozóról nem tettek közzé képeket.

Túl nagy, hogy elszigeteljék

Putyin párhuzamot vont Gagarin 61 évvel ezelőtti első űrrepülése és az Oroszországot ma érő kihívások között.

„A szankciók teljes körűek voltak, az elszigeteltség teljes volt, de a Szovjetunió mégiscsak az első volt az űrben” – mondta a 69 éves Putyin, felidézve saját bámulatát, amikor kisiskolásként értesült az eredményről.

„Nem szándékozunk elszigetelődni – közölte Putyin. – A modern világban lehetetlen bárkit is szigorúan elszigetelni – különösen egy olyan hatalmas országot, mint Oroszország.”

Párhuzam Gagarin és Ukrajna között

A Kreml vezetői sokáig a Szovjetunió világűrben elért sikereit – alig több mint egy évtizeddel a második világháború pusztítása után – tanmeseként emlegették arról, hogy Oroszország képes az esélyekkel szemben látványos eredményeket elérni.

Az orosz hidegháborús űrsikerek, mint például Gagarin repülése és a Szputnyik–1, az első mesterséges műhold 1957-es fellövése különösen nagy jelentőséggel bírnak Oroszország számára: mindkét esemény sokkolta az Egyesült Államokat.

A Szputnyik–1 fellövése indította el a hidegháborús űrverseny nyilvános szakaszát, és arra késztette Dwight D. Eisenhower amerikai elnököt, hogy létrehozza a Nemzeti Repülési és Űrhivatalt (NASA).

Ez a gazdaság nem az a gazdaság

Oroszország gazdasága azonban kicsi a nagy hatalmú Szovjetunióéhoz képest – és a technológia legtöbb frontján lemaradt az Egyesült Államoktól és Kínától.

Tavaly Oroszország nominális gazdasági termelése mindössze 1,6 billió dollár volt – kisebb, mint Olaszországé, és a 22,9 billió dolláros amerikai gazdaságnak alig hét százaléka.

Az orosz gazdaság több mint tízszázalékos zsugorodás felé halad 2022-ben, ami a legrosszabb a Szovjetunió 1991-es bukását követő évek óta – mondta Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter kedden.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG