Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy héttel elhalasztják Navalnij fellebbviteli tárgyalását


Navalnij a moszkvai bíróságon lévő képernyőn. Videokapcsolaton keresztül jelentkezett be Pokrovból, az IK-2 büntetőkolóniáról 2022. május 17-én
Navalnij a moszkvai bíróságon lévő képernyőn. Videokapcsolaton keresztül jelentkezett be Pokrovból, az IK-2 büntetőkolóniáról 2022. május 17-én

A moszkvai városi bíróság egy héttel elhalasztja Navalnij fellebbezésének tárgyalását.

A bíróság május 17-én megkezdte a tárgyalást, de egyből egy héttel el is halasztotta, miután Navalnij, aki egy Vlagyimir régióbeli büntetés-végrehajtási telepről vett részt videokapcsolat segítségével a tárgyaláson, arra kérte a bíróságot, hogy adjon neki időt az ügyiratok jobb megismerésére. A következő tárgyalást május 24-én tartják – közölte a bíróság.

Navalnij, akit márciusban ítéltek kilenc év börtönre, miközben már egy másik ügyből származó börtönbüntetését töltötte, elmondta, hogy össze akarja hasonlítani ítéletének szövegét azzal, amit a bíróság a tárgyaláson ismertetett.

Navalnij azt is elmondta, hogy családtagjai a tervek szerint május 20-án meglátogatják őt a büntetés-végrehajtási telepen, és nem akarta elbukni a látogatást, amelyet évente csak néhányszor engedélyeznek, mivel előfordulhat, hogy egy másik büntetés-végrehajtási telepre szállítják át, ha helybenhagyják az ítéletét.

A bíróság március 22-én hozott új ítéletet Navalnij ellen – kilenc év börtönt –, miután bűnösnek találta sikkasztásban és a bíróság vádjainak semmibevételében, melyeket ő és támogatói többször is politikai indíttatásúként utasítottak el. Ez az ítélet várhatóan hatályba lép, ha a moszkvai városi bíróság elutasítja a fellebbezést.

Navalnijt tavaly januárban tartóztatták le, amikor Moszkvába érkezett Németországból, ahol méregtámadás miatt kezelték. Az európai laboratóriumok a mérget szovjet típusú idegméregként azonosították. Ezt követően két és fél év börtönbüntetést kapott, mert megsértette korábbi feltételes szabadlábra helyezése feltételeit azzal, hogy külföldön lábadozott. Az eredeti ítéletet sokan koholt, politikai indíttatású ügynek tekintik.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé azért, hogy megmérgezték Novicsok-féle vegyi anyaggal. A Kreml tagadta, hogy bármiféle szerepe lenne a támadásban.

Nemzetközi szervezetek politikai fogolynak tekintik Navalnijt. Az Európai Unió, Joe Biden amerikai elnök és más nemzetközi tisztviselők a Kreml 45 éves bírálójának szabadon bocsátását követelték az orosz hatóságoktól.

Navalnij jelenleg a Moszkvától mintegy kétszáz kilométerre keletre fekvő Pokrov város büntetés-végrehajtási telepén tölti büntetését.

Készült a Mediazona beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG