Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij csapata szerint hétszázmillió dolláros szuperjacht köthető Putyinhoz


Roman Abramovics orosz oligarcha szuperjachtja egy floridai kikötőben 2017. november 24-én
Roman Abramovics orosz oligarcha szuperjachtja egy floridai kikötőben 2017. november 24-én

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető munkatársai részleteket tettek közzé arról a mintegy 140 méteres, hétszázmillió dollárt érő szuperjachtról, amely szerintük Vlagyimir Putyin elnök tulajdonában áll.

A csapat YouTube-csatornájára hétfőn feltöltött videó tanúsága szerint a Seherezádé nevű, 2020-ban Németországban épített hajó legénységének a kapitányt leszámítva minden tagja orosz állampolgár, közülük többen az államfő személyes biztonságáért is felelős Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei.

A hivatalos papírokban szereplő tulajdonosról nincsenek adatok. A The New York Times című napilap azonban nemrég arról számolt be a forrásai alapjai alapján, hogy az amerikai hatóságok szerint a jacht Putyinhoz tartozik. Ezt a legénység egyik korábbi tagja is megerősítette.

A jelentés szerint a hajó kétszer is járt Szocsiban, egyszer 2020-ban, majd 2021-ben. Közismert, hogy Putyin rendszeresen ellátogat a dácsájába a Fekete-tenger partján lévő orosz kikötővárosban.

A szuperjacht kapitánya a brit Guy Bennett-Pearce, aki határozottan tagadta, hogy az orosz elnök lenne a tulajdonos vagy bármikor is járt volna a fedélzeten. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy ez esetben kié a hajó.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a jelenleg a toszkánai Marina di Carrara kikötőben horgonyzó Seherezádé valóban Putyiné, akkor lefoglalhatják az olasz hatóságok, miután az orosz elnököt nemrég felvették az Európai Unió szankciós listájára az ukrajnai háború megindítása miatt.

Elképesztő luxus, de miből?

Az Oroszországot már több mint két évtizede vezető Vlagyimir Putyin hivatalosan 136 ezer dollárt (körülbelül 46 millió forintot) keresett 2020-ban, vagyonnyilatkozatában pedig mindössze egy szerényebb lakás, három régi autó és egy kisebb lakókocsi szerepelt, amelyet néhai apjától örökölt. Az államfő ugyanakkor a vádak szerint hatalmas személyes vagyont halmozott fel mára.

Borisz Nyemcov később meggyilkolt ellenzéki politikus 2012-ben társszerzője volt egy jelentésnek, amely szerint Putyin elképesztő luxusban él. E szerint a tulajdonában van, de legalábbis a rendelkezésére áll húsz palota és villa, több száz autó, illetve többtucatnyi magánrepülőgép és helikopter, valamint négy jacht.

Februárban, két héttel az ukrajnai orosz invázió megkezdése előtt egy 82 méteres, állítólag szintén Putyinhoz köthető jacht távozott Hamburg kikötőjéből az Oroszországhoz tartozó exklávéba, Kalinyingrádba.

Navalnij csapata tavaly év elején hosszú összeállításban mutatott be egy állítólag ugyancsak az orosz elnök tulajdonában lévő, 1,35 milliárd dollár értékű tengerparti palotát.

XS
SM
MD
LG