Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy iráni vallási vezető kiállt a tüntetés joga mellett


IRAN-POLITICS-WOMEN-PROTEST
IRAN-POLITICS-WOMEN-PROTEST

Dzsavád Alavi-Borudzserdi leszögezte, hogy az embereknek igenis jogukban áll tiltakozni az iszlám köztársaság vezetése ellen.

A mostani országos tiltakozáshullám onnan indult, hogy a kurd régióból származó, 22 éves Mahsza Aminit túl lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatta a rettegett erkölcsrendészet szeptember 13-án a fővárosban. Szemtanúk szerint megverték, feltehetőleg ennek hatására kómába esett, majd három nappal később meghalt.

„Az embereknek joguk van a muszlim társadalom vezetését bírálniuk, attól függetlenül, hogy a kritika jogos-e vagy sem” – fogalmazott a befolyásos vallási vezető.

„A népnek mondanivalója van, és nem értenek egyet azzal, ami történik” – mondta.

Majd hozzátette, hogy szabad sajtóra van szükség, az állami televíziós csatornáknak pedig be kellene mutatniuk a különböző álláspontokat. Illetve arra szólította fel a hatóságokat, hogy viseltessenek irgalommal a tiltakozások során őrizetbe vettekkel szemben.

A 68 éves férfi a 20. század egyik legfőbb síita vezetőjének számító Hoszein Borudzserdi ajatollah unokája.

A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna Amini halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenség okozta. Ezzel szemben több orvosszakértő úgy vélekedett, hogy a nő halála egyértelműen a fejére mért ütések miatt történt.

Mérséklődni látszanak az iráni tüntetések
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:21 0:00

A történtek hírére demonstrációk kezdődtek országszerte, az ügy azonban túlmutat önmagán, sokan általánosságban tiltakoznak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a fiatal nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával

XS
SM
MD
LG