Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők szerint több mint kétszázan haltak meg az iráni tüntetéseken


Diáklányok tüntetnek a kötelező hidzsábviselet ellen Iránban 2022. október 11-én
Diáklányok tüntetnek a kötelező hidzsábviselet ellen Iránban 2022. október 11-én

Az Iráni Emberi Jogok (IHR) szerint legalább 201 ember, köztük 23 gyerek halt meg az Iránt megrázó országos tüntetésekben.

Az oslói székhelyű csoport arra figyelmeztet, hogy ennél még több halott is lehet, mivel „véres leszámolás” folyik azokkal a felháborodott tüntetőkkel szemben, akiket egy 22 éves nő halála vitt az utcára, aki állítólag helytelenül viselte a hidzsábot.

Az IHR október 12-én közölte, hogy legkevesebb 108 embert öltek meg a tüntetéseken az elmúlt három hétben, azóta, hogy Mahsza Amini meghalt a rendőrségi őrizetben, és további 93-an haltak meg a délkeleti Szisztán-Baludzsisztán tartományban fekvő Záhedán városában, ahol azután robbantak ki összecsapások, hogy egy tizenéves lányt állítólag megerőszakolt egy rendőrparancsnok.

A 108 halálesetből sok Kurdisztánban, Irán nyugati részén történt, ahol Amini élt teheráni útja során bekövetkezett halála előtt.

Az ország hírhedt erkölcsrendőrsége szeptember 13-án tartóztatta le Aminit, mondván, hogy nem tartja be a szigorú és kötelező hidzsábtörvényt, amely arra kényszeríti a nőket, hogy nyilvános helyeken eltakarják a hajukat. A fiatal nő három nappal később meghalt a kórházban. Szemtanúk és a családja azt állította, hogy Aminit megverték.

A hatóságok visszautasították a vádakat, azt mondják, hogy egy alapbetegség okozta a halálát. Családja szerint a nő jó egészségnek örvendett, mielőtt letartóztatták.

„A nemzetközi közösségnek azonnali választ kell adnia, hogy megakadályozza a további gyilkosságokat Kurdisztánban” – közölte Mahmood Amiry-Moghaddam, az IHR igazgatója.

Az iráni igazságszolgáltatás október 12-én arról számolt be, hogy csak Teherán és Hormozgán tartományban több mint száz tüntetőt tartóztattak le, és közben dicsérte az ügyészeket, amiért „gyors nyomozást” végeztek.

A tiltakozások gyorsan elterjedtek az egész országban, mivel a tisztviselők már azelőtt tagadták, hogy az öltözködési szabályok betartását felügyelők lennének felelősek Amini haláláért, mielőtt bármilyen vizsgálatot lefolytattak volna, és magas rangú vezetők, köztük Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője azóta is azt sugallja, hogy a zavargások mögött külföldi elemek állnak.

A keményvonalas elnök, Ebrahim Raiszi hasonló vádakat fogalmazott meg többek között a Teheráni Egyetemen október 8-án tartott tanévnyitón.

Miután Raiszi beszédet mondott a csak nők számára fenntartott teheráni Alzahra Egyetem professzorai és hallgatói előtt, olyan videók jelentek meg a közösségi médiában, amelyeken női tüntetők azt skandálták, hogy „Takarodjon Raiszi!” és „Takarodjanak a mullahok!”

A mostani tiltakozások az egész Iránra kiterjedő nyári zavargásokat követik, amelyek résztvevői a rossz életkörülmények, a vízhiány és a gazdasági nehézségek miatt tiltakoztak. Ezeket azok a bénító szankciók eredményezték, amelyeket az Egyesült Államok vezetett be Iránnal szemben nukleáris programja miatt.

Dühös diáklányok kergették ki az iráni tisztviselőt az iskolából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

XS
SM
MD
LG