Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy japán bíróság szerint nem alkotmányellenes az azonos neműek házasságának tilalma


A felperesek az oszakai kerületi bíróságra tartanak, ahol ítéletet hirdetnek az azonos neműek házasságának jogszerűségéről Oszakában, 2022. június 20-án
A felperesek az oszakai kerületi bíróságra tartanak, ahol ítéletet hirdetnek az azonos neműek házasságának jogszerűségéről Oszakában, 2022. június 20-án

Csökkent az LMBTQ-jogi aktivisták reménye, hogy nyomást gyakoroljanak a japán kormányra, miután egy oszakai bíróság hétfői döntése szerint az azonos neműek házasságának tilalma nem alkotmányellenes Japánban, amely ezzel továbbra is a G7-csoport egyetlen olyan országa marad, ahol ez nem engedélyezett.

Három azonos nemű pár nyújtotta be a keresetet az oszakai kerületi bírósághoz. Ez volt a második alkalom, hogy ilyen témájú ügyet tárgyaltak Japánban. A bíróság elutasította a páronként egymillió jen (2,8 millió forint) kártérítési követelést is.

„Ez szörnyű, egyszerűen szörnyű” – mondta az egyik felperes nő a döntést követően a bíróság előtt a közszolgálati televízió beszámolója szerint. Egyelőre nem tudni, hogy a felperesek fellebbeznek-e.

Az ítélet megnehezítette az aktivisták tervét, hogy egy kedvező döntés után nyomást gyakoroljanak a japán kormányra annak érdekében, hogy foglalkozzon a kérdéssel, miután egy szapporói bíróság 2021 márciusában igazat adott egy olyan keresetnek, amely szerint alkotmányellenes az azonos neműek házasságának tilalma.

Az ítéletet sokan kommentálták a közösségi médiában Japánban, ahol a közvélemény-kutatások szerint egyre jobban nő az azonos neműek házasságának támogatottsága.

„Hihetetlen” – írta Twitteren egy ügyvéd, aki a harmadik ilyen témájú perben képviseli a felpereseket Tokióban, ahol várhatóan még idén ítéletet hoznak.

Japán alkotmánya szerint a házasság „mindkét nem kölcsönös beleegyezésén” alapul. Ugyanakkor Tokióban múlt héten lehetővé tették az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát, valamint a közvélemény-kutatások növekvő támogatottsága miatt az aktivisták és az ügyvédek reménykedtek az oszakai ügy sikerében.

A japán jogrend ázsiai viszonylatban bizonyos területeken viszonylag liberálisnak számít, de a régióban eddig csak Tajvanon engedélyezték az azonos neműek házasságát.

A jelenlegi japán szabályok szerint az azonos nemű párok nem köthetnek törvényes házasságot, nem örökölhetik partnerük vagyonát – például egy közös házat –, és nem rendelkeznek szülői jogokkal sem partnerük gyermekei felett.

Bár az egyes önkormányzatok által kiállított élettársi igazolások segítenek az azonos nemű pároknak abban, hogy közösen béreljenek lakást és kórházi látogatási joggal rendelkezzenek, ugyanakkor nem biztosítják számukra a heteroszexuális párokat megillető jogok teljes körét.

A múlt héten a tokiói prefektúra kormánya törvényt fogadott el az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismeréséről, ezzel a japán lakosság több mint felének biztosítja a lehetőséget.

A japánok többsége támogatná

Bár Fumio Kisida japán miniszterelnök azt mondta, hogy a kérdést alaposan meg kell fontolni, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) nem mondta, hogy tervezi a kérdés felülvizsgálatát vagy egy törvényjavaslatot, bár az LDP egyes vezetői támogatják a reformot.

A tokiói ügyben közeledő ítélet ugyanakkor azt jelenti, hogy a kérdésről szóló nyilvános vita folytatódik, különösen a fővárosban, ahol a tokiói kormány megbízásából tavaly év végén készült közvélemény-kutatás szerint a választók nagyjából hetven százaléka támogatja az azonos neműek házasságát.

Ferenc pápa: A melegeknek is joguk van családot alapítani
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:57 0:00

Az aktivisták szerint az azonos neműek házasságának engedélyezése mind társadalmi, mind gazdasági szempontból jelentős előnyökkel járna, például a cégek könnyebben találnának tehetséges munkavállalókat, és még a külföldi társaságok odacsábítását is segítené a világ harmadik legnagyobb gazdaságába.

„Ha Japán ismét vezető pozíciót akar betölteni Ázsiában, akkor erre most itt egy igazán jó lehetőség” – mondta még az oszakai ítélet előtt Masza Janagiszava, a Goldman Sachs egyik helyi vezetője és a Házasságot mindenkinek Japánban nevű aktivistacsoport egyik aktivistája.

„A nemzetközi cégek felülvizsgálják ázsiai stratégiájukat, és az LMBTQ-terület egyre inkább téma (…) A nemzetközi vállalatok nem akarnak olyan helyen befektetni, amely nem LMBTQ-barát” – tette hozzá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG