Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alkotmányellenesnek minősítette egy japán bíróság a melegházasság tilalmát


A felperesek ügyvédei és támogatóik szivárványos zászlókkal, valamint az "Alkotmányellenes döntés" feliratú plakáttal állnak Sapporo kerületi bírósága előtt Japánban, 2021. március 17-én.
A felperesek ügyvédei és támogatóik szivárványos zászlókkal, valamint az "Alkotmányellenes döntés" feliratú plakáttal állnak Sapporo kerületi bírósága előtt Japánban, 2021. március 17-én.

Alkotmányellenesnek minősítette egy japán bíróság az azonos neműek házasságának tilalmát, szakértők szerint az ítélet precedensértékű lehet.

Bár a szapporói körzeti bíróság elutasította a panaszosok fejenkénti egymillió jenes (mintegy hárommillió forintos) kártérítési igényét, a szerdai ítélet fontos győzelmet jelent az azonos nemű párok számára, és hatással lehet a hasonló ügyben jelenleg is zajló négy másik perre, illetve akár a törvényalkotásra is a távol-keleti országban.

A verdiktben leszögezték: a szexuális orientáció – a fajhoz és a nemhez hasonlóan – nem egyéni döntés kérdése, így nem indokolható a heteroszexuálisok által élvezett előnyök megtagadása a meleg pároktól.

„A házasságból eredő jogi előnyökben a heteroszexuálisoknak és a homoszexuálisoknak egyenlően részesülniük kell” – írták.

Japán a világ legfejlettebb ipari államait tömörítő G7-csoport egyetlen tagja, amely nem ismeri el az azonos neműek házasságát, tekintettel arra, hogy az ország alkotmánya a házasságot férfi és nő kölcsönös egyetértésén alapuló kapcsolataként határozza meg.

Növekvő elfogadottság, fennálló diszkrimináció

Miközben Japánban egyre növekszik az LMBT-emberek elfogadottsága, a hátrányos megkülönböztetés sok területen továbbra is fennáll. A jelenlegi szabályozás szerint az azonos nemű párok tagjai egymás után nem örökölhetnek, és szülői felügyeleti jogokat sem gyakorolhatnak partnerük gyermekei fölött. Időnként problémát jelent az is, hogy nem kapja meg a vízumot vagy a tartózkodási engedélyt Japánban a külföldön legálisan egybekelt házaspár egyik tagja.

Az utóbbi években tucatnyi japán önkormányzat döntött úgy, hogy saját kezdeményezésre elismeri az azonos neműek élettársi kapcsolatát. Ennek bejegyzése jogilag nem bír ugyan kötőerővel, de segíthet elejét venni a hátrányos megkülönböztetésnek olyan mindennapos dolgoknál, mint például a lakáskeresés.

A szigetországban a homoszexuálisok egy jelentős része eltitkolja identitását a munkahelyén, az iskolában vagy a családjában, tartva a megbélyegzéstől.

A térségben egyedül Tajvan engedélyezte eddig a melegházasságot.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG