Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy kommunista EP-képviselő is azt kéri Orbántól, ne vétózzon a jogállamiság miatt


Orbán Viktor nyilatkozik az Európai Tanács ülése után 2020. február 21-én Brüsszelben, ahol az Európai Unió következő, hosszú távú költségvetéséről tárgyaltak.
Orbán Viktor nyilatkozik az Európai Tanács ülése után 2020. február 21-én Brüsszelben, ahol az Európai Unió következő, hosszú távú költségvetéséről tárgyaltak.

Az Európai Parlamentben rendezett vitán az az egyértelmű kép alakult ki, hogy a magyar kormány elveszítette szövetségeseit. Bár nem a magyar jogállamiság volt a napirenden, hanem a költségvetési és jogállamisági alku, mégis Orbán Viktor volt a legtöbbet említett politikus.

Legközelebb november 13-án kell színt vallania Magyarországnak uniós fórumon: akkor lesz szó először az uniós nagykövetek körében a tagállamok és az Európai Parlament közötti jogállamisági megállapodásról. A magyar álláspontot miniszterelnöki levelek formájában ismerjük, Orbán Viktor leszögezte az uniós vezetőknek, hogy ha marad a jogállamisági megközelítés, akkor Magyarország kész lehetetlenné tenni a 750 millió eurós uniós újjáépítési alap aktiválását.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke erre a helyzetre azt mondta szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján, hogy ez tulajdonképpen a tagállamok dolga és problémája. Ugyanakkor minden döntéshozó felelősségét hangsúlyozta, mert Európa számít arra a pénzügyi támogatásra, amit egyetlen vétóval lehetetlenné lehet tenni. “A szabadságon, a demokrácián és az egyenlőségen alapuló közösség vagyunk, ha a kormányok nem tartják be ezeket az elveket, akkor nem szabad hozzáférniük az uniós forrásokhoz" – jelentette ki a parlament olasz elnöke.

“Orbán úr ne vétózza meg a jogállamisági mechanizmust!”

A fenti mondatban foglalta össze egyértelmű kérését a tagállamok és az EP megegyezéséről szóló európai parlamenti vitában egy görög képviselő, Dimitrios Papadimoulis, aki egyébként egy szélsőbaloldali, úgy is lehet mondani, hogy kommunista tagja a parlamentnek.

Voltak sokkal indulatosabb felszólalások is, és az érzelmeket jórészt Orbán Viktor váltotta ki. Ezekből szemezgetünk. Motitz Körner, a liberális Európa Megújul frakció tagja azt mondta, hogy a tárgyalások során néha olyan érzése volt az embernek, hogy Orbán Viktor is ott ül az asztalnál. A megegyezés követően azonban Körner képviselő azt üzeni a magyar miniszterelnöknek, hogyha ”mindezt feltartóztatja, akkor bizonyítja, hogy semmit nem ér számára Európa sorsa, hanem csak a korrupt barátai számítanak.”

Cseh Katalin momentumos képviselő azt mondta, hogy a munkának nincs vége, mert “Magyarországon minden nap új botrány tör ki, ma például arra ébredtünk, hogy az alkotmányt akarják módosítani, hogy az oligarchák zsebét tömjék közpénzekkel.”

Cseh Katalin szerint azonban most már ez a mechanizmus alkalmazható lesz, s ez szerinte óriási dolog. A magyar származású holland baloldali politikus, Piri Kati szerint is nagyon jó ez az egyezség, mert lesz egy “erős, végrehajtható eszköz azokkal szemben, akik zsarolják az EU-t és hozzátartozóit juttatják uniós pénzhez”. Az autokratikus vezetők blöffjei nem állíthatják le ezt a folyamatot – tette hozzá.

Terry Reintke, német zöldpárti politikus pedig ezt mondta: “Orbán fenyegethet minket, megpróbálhat megfélemlíteni, utánunk küldheti a hadseregét, de nem fogunk megijedni, mert több száz millió európai áll mögöttünk”.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője arról beszélt, hogy az európai magyarok évek óta nézik, hogy a saját miniszterelnökük ellopja a támogatásokat, ezért ez történelmi jelentőségű megállapodás. Ő is felidézte a közpénzekkel kapcsolatos alkotmánymódosítási javaslatot, jelezve, hogy Orbán egyetlen éjszaka megmutatta, hogy szükség lesz a jogállamisági feltételre.

A Fidesz 13 EP-képviselője közül egy sem szólt hozzá ehhez a témához.

Az nem vitatható, hogy az Európai Parlament támogatni fogja majd november végén vagy december elején az ezzel kapcsolatos előterjesztést. És bár a vita tulajdonképpen nem Magyarországról szólt, mégis, sokszor ide jutott. Érdekes volt megfigyelni, hogy a vita során azok a populista, szélsőjobboldali képviselők, akik eddig mindig megvédték a magyar kormányt, most hallgattak, vagy másról beszéltek. Egyetlen egy Le Pen-párti francia képviselő, Jean-Lin Lacapelle mondta azt, hogy hagyják már békén a magyarokat és a lengyeleket, ők eldöntötték, kiket akarnak kormányon látni, ragaszkodnak a hagyományokhoz, a történelemhez, ezt nem lehet tőlük elvitatni.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG