Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb megállapodás Brüsszelben a hétéves költségvetés részleteiről


Az Európai Unió intézményeinek épületegyüttese Brüsszelben.
Az Európai Unió intézményeinek épületegyüttese Brüsszelben.

Megszületett az elvi egyezség az Európai Parlamentben a német soros elnökség és az Európai Bizottság között a 2021 utáni, 7 éves, 1074 milliárd eurós uniós költségvetés részleteiről.

A három intézmény közleménye szerint sikerült megállapodni a 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásához szükséges saját források megemelésének kereteiről is.

A megállapodás fontosabb elemei

  • Megháromszorozzák, 16 milliárd euróval emelik az uniós egészségügyi programra jutó forrásokat.
  • Biztosítják, hogy a kutatásra szánt összegek folyamatosan emelkedjenek.
  • A 16 milliárd euróból 15 milliárd jut a koronavírus-járvány elleni fellépésre, valamint a következő generáció számára új lehetőségeket teremtő kiemelt programokra.
  • A maradék egymilliárd euró a jövőbeli esetleges igényeket és válságok kezelését szolgáló, rugalmasan felhasználható összeget emeli.
  • A költségvetés és helyreállítási program teljes összegének legalább 30 százalékát az éghajlatváltozással kapcsolatos célokra,
  • 2024-től az éves kiadások 7,5 százalékát, 2026-tól pedig 10 százalékát biodiverzitási célokra kell fordítani.

A megállapodást még az uniós tagállamoknak, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának, majd az Európai Parlament plénumának is el kell fogadnia. A brüsszeli bejelentésről készült videót itt érhető el.

Ujhelyi István: milliárdok az egészségügynek, jogállami kontroll Orbánnak

Az MSZP európai parlamenti képviselője közösségi oldalán történelminek nevezte az elvi megállapodást. Mint írta, az Európai Parlament nyomására növelni fogják az embereket középpontba helyező, a jövőt építő programok költségvetését. Az Európai Egészségügyi Unió programjának kidolgozójaként kiemelkedő sikernek nevezte, hogy több milliárd euróval megnövelik az egészségügyi programokra jutó keretet is.

"Ha Orbán Viktor ígéretének megfelelően vétót emel a csomaggal szemben, úgy azzal nemcsak az egészségügynek jutó – most megemelt forrásokat -, de a teljes európai közösség újjáépítésének megkezdését is veszélyezteti" – írta az szocialista politikus.

A jogállamisági mechanizmus volt az első lépés

A mostani volt a második fontos lépés a hétéves uniós költségvetés elfogadása felé. Mint arról beszámoltunk, november 5-én Brüsszelben megszületett a jogállamisági megállapodás az Európai Parlament és a tagállamok delegációja között.

A tagállamok körében a jogállamisági alku elfogadásához nem szükséges egyhangúlag dönteni, elegendő a minősített többség. Ez a 27-ből 15 tagállam támogatását jelenti, vagyis ebben a körben nincs vétó, egy magyar-lengyel összefogás is kevés a jogállamisági mechanizmus visszautasításához.

A Mandiner írta meg először, hogy Orbán Viktor kész megvétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. A miniszterelnök erről levelet írt a német kancellárnak és számos uniós vezetőnek, ezt Brüsszelben szerkesztőségünknek is megerősítették.

XS
SM
MD
LG