Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem lesz vonalkód a szavazólapon, sem ellenzéki népszavazás a választásokon


Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) akkori vezetője szavazólapot mutat fel 2018. március 19-én (képünk illusztráció)
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) akkori vezetője szavazólapot mutat fel 2018. március 19-én (képünk illusztráció)

Döcögősebben szavazhatunk az áprilisi választásokon, mert népszavazás is lesz, ezért több papíron kell majd ikszelni. Hiába népszavazna az ellenzék is a választásokon, kifutottak a határidőből. Az Orbán-kormány alatt az állam negyedével csökkentette a közoktatásra kiadott pénzt: grafikonon az elmúlt tíz év. Elkészült az ellenzék közös gazdasági programja, marad a 27 százalékos áfa. A hét legfontosabb híreiből válogattunk.

Interjút adott lapunknak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. Nagy Attila szerint a szavazatszámláló bizottság független testület, az NVI nem adhat nekik utasítást, csupán a felkészítésben segítenek. Mivel népszavazás is lesz a választás napján, az NVI meghatározta a sorrendet: először az országgyűlési képviselők választásának szavazólapjait dolgozzák fel, majd csak ezt követően a népszavazás szavazólapjait.

Romlott a közoktatás teljesítménye

Az Orbán-rendszer 2010 óta példátlan mértékben átalakította a magyar közoktatást. Ilyen beavatkozás talán csak az 1945 utáni években történt. Eredményei lesújtók, ahogy látható tizenegy friss, a régió országait és 2010-et 2020-szal összehasonlító grafikonon.

Az állam negyedével csökkentette a közoktatásra kiadott pénzt, 2019-ben Európában utolsó lett a diplomásátlagbérhez viszonyított magyar tanárbér, Nógrádban már 25 százalék a korai iskolaelhagyók aránya. A volt szocialista EU-országok között a lemaradók közé csúsztunk.

Kormányváltáskor is maradna a 27 százalékos áfa

Hogy zajlik a programalkotási munka Márki-Zay tanácsadói és a pártok képviselői között? Milyen intézkedésekkel lehetne segíteni a magyar vállalkozásokat, és miért nem az a legnagyobb baj az egyindulós közbeszerzésekkel, hogy jellemzően túlárazottak? Bojár Gábor vállalkozót, Márki-Zay Péter egyik gazdasági tanácsadóját kérdeztük.

A szakember elmondta, hogy nagy vita volt a 27 százalékos áfáról, de végül sikerült meggyőzni Márki-Zay Pétert arról, hogy ne csökkentse a kulcsot. Ha már a Fidesz elindult a fogyasztás megadóztatásának és a munkabérek adócsökkentésének útján, rövid távon nem érdemes letérni róla.

Kifutott a határidőből az ellenzék

Esélye sincs az ellenzéknek arra, hogy az április 3-i választásokon, illetve az aznap tartandó kormánynépszavazással egy időben dönthessenek a választópolgárok népszavazási kérdéseiről. Ehhez még jogi rafinériára sincs szükség, az ellenzéki pártok egyszerűen kicsúsztak a határidőből.

Ha irreálisan alacsony, mindössze egy munkanapos határidővel számolunk, és feltesszük, hogy a köztársasági elnök is a leggyorsabban reagál az eléje kerülő dokumentumra, miután megkapja, április 3-ra már nem tűzheti ki a népszavazást, mert a jogszabályok szerint ezt legkésőbb csak a már kitűzött kormánynépszavazás időpontját megelőző ötvenedik napon tehette volna meg.

A börtön is benne volt a pakliban

Fiatalkorában nem sok választotta el attól, hogy javítóba kerüljön. Mélyszegénységben, csonka családban nőtt fel. Orsós Lajos ma már sikeres médiavállalkozó és közel húsz éve az RTL Klub munkatársa. Nemrég videóblogot indított, hogy történetével irányt mutasson a hasonló helyzetben lévő fiataloknak.

Kiút a cigánytelepről: a börtön is benne volt a pakliban, végül az RTL Klub munkatársa lett – 1. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:30 0:00
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG