Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy moszkvai bíróság évekre börtönbe küldte az ellenzéki Navalnijt


Egy újságíró Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető bírósági tárgyalásának élő közvetítését nézi, miközben az orosz nemzeti gárda katonái őrködnek a moszkvai bíróság épülete előtt 2021. február 2-án.
Egy újságíró Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető bírósági tárgyalásának élő közvetítését nézi, miközben az orosz nemzeti gárda katonái őrködnek a moszkvai bíróság épülete előtt 2021. február 2-án.

A bírósági tárgyalást megelőzően nem az volt a kérdés, hogy elítélik-e Navalnijt, hanem, hogy hány évet kap.

Két héttel oroszországi hazatérése után bíróság elé állt Alekszej Navalnij kedden Moszkvában. A bíróság úgy döntött, hogy az ellenzéki politikusnak börtönbe kell vonulnia és le kell töltenie a korábban rá kiszabott 3,5 éves felfüggesztett büntetését. A szabadságvesztésbe beleszámította a bíróság azt az időt, amit Navalnij házi őrizetben töltött el, így ténylegesen 2 év 8 hónapot kell rácsok mögött töltenie.

A bíróság indoklása szerint azért változtatták meg a korábban felfüggesztett börtönbüntetést letöltendőre, mert Navalnij nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. Ezt mondjuk elég nehéz lett volna teljesítenie, hiszen éppen kómában feküdt, miután novicsok idegméreggel mérgezték meg tavaly nyáron. Navalnij szerint a titkosszolgálat állt a merénylet mögött, a Kreml jóváhagyásával, Moszkva ezt tagadja.

A támadást követően Németországba szállították Navalnijt, ott ébredt fel a kómából és gyógyult fel öt hónap alatt a mérgezésből. Putyin legismertebb bírálója hiába érvelt azzal, hogy azért nem tudott megjelenni a hatóság előtt, mert öntudatlanul feküdt egy kórházban, a bíróságot ez nem hatotta meg.

Habár az egész világ tudta, hogy mi történt Navalnijjal, az ügyészség úgy csinált mintha semmiről sem értesült volna. Miután „nem tudták” , hogy hol van Navalnij, azt kérték a bíróságtól, hogy felfüggesztett börtönbüntetést változtassa letöltendőre.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher Vostok-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el, amiért szállítmányozási cégük a vád szerint túlszámlázott a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, fivérére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság, amit le is ült.

Navalnij a tárgyaláson emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ügyében nem állapított meg bűncselekményt, és törvényellenesnek nevezte az orosz büntetés-végrehajtásnak a felfüggesztett börtönbüntetésének letöltendőre változtatását szorgalmazó keresetét. „Ellenem olyan ügyben folyik bírósági eljárás, amelyben ténylegesen ártatlannak mondtak ki. Emlékeztetek arra, hogy az Yves Rocher-ügy minden oroszországi fázisán átjutva az EJEB-hez fordultam, a strasbourgi bíróság pedig a tetteimben nem látott bűncselekményt. Oroszország közvetve elismerte ezt az ítéletet azzal, hogy kártérítést fizetett ki a számomra” – mondta.

A politikust Németországból hazatérőben, január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, majd elrendelték a 30 napos előzetes letartóztatását. Ezt követően a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány közzétett egy dokumentumfilmet, amely szerint Putyin egy 100 milliárd rubelt érő titkos uradalmat építtetett fel magának a Fekete-tenger partján. A YouTube videómegosztón több mint 107 millióan látták a filmet. A videó nyilvánosságra kerülését követően országos tüntetéshullám indult el Oroszországban. Több mint kilencezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Eddig nem látott mértékű brutalitás a Kreml-ellenes tüntetéseken
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Alekszej Navalnij szabadon engedését követelte Németország, Lettország, Litvánia, Csehország és Nagy-Britannia is. „Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint kétévi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt” – közölte Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus „azonnali és feltétel nélküli” szabadon bocsátását követelte.

„Ismételten felszólítjuk az orosz kormányt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon Navalnij urat és más orosz állampolgárok százait, akiket igazságtalanul vettek őrizetbe az elmúlt hetekben azért, mert gyakorolták jogaikat és békésen gyülekeztek” – hívta fel a figyelmet Blinken.

Az amerikai külügyminiszter azt is hozzátette, hogy „miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült Államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy elszámoltathassuk Oroszországot, amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait.”

Készült a Reuters, az AP és az MTI hírügynökség tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG