Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átadta a Navalnij-mérgezés nyomozati anyagát Berlin Moszkvának


AlekszejNavalnij és az FSZB emberei, a Bellingcat illusztrációja.
AlekszejNavalnij és az FSZB emberei, a Bellingcat illusztrációja.

Újabb tagját tartóztatták le Alekszej Navalnij korrupcióellenes szervezetének Oroszországban. Navalnij ennek ellenére azt tervezi, önként visszatér Oroszországba, ahol jó eséllyel börtön vár rá. A Navalnij-mérgezéssel kapcsolatos mindenanyagot átadott Berlin Moszkvának a politikus hazatérte előtt.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elmondása szerint letartóztatták az általa vezetett korrupcióellenes szervezet, az FBK egyik tagját Oroszországban. Navalnij Twitter-bejegyzése szerint Pavel Zelenszkijt „szélsőséges izgatás” vádjával vették őrizetbe. Zelenszkij előzőleg a Twitteren tett közzé egy, az Irina Szlavina orosz újságíró haláláról megemlékező üzenetet.

Az öngyilkos újságíróra emlékezett

Irina Szlavina tavaly októberben halt meg, miután felgyújtotta magát a nyizsnyij novgorodi rendőrség épülete előtt, így tiltakozva az újságírók és az ellenzékiek elnyomása ellen.

Pavel Zelenszkij azt írta, Szlavina haláláért az orosz hatóságok felelősek, emlékeztetve arra, hogy az újságírónál öngyilkossága előtt egy nappal házkutatást tartottak, és megpróbálták ellenzéki csoportokkal kapcsolatba hozni. Halála előtt Szlavina is azt posztolta Facebook-üzenőfalára: „az Oroszországi Föderáció felelős a halálomért”.

Bár az eset országszerte felháborodást váltott ki, tavaly az orosz szövetségi nyomozóiroda sokak követelése ellenére nem indított nyomozást mert, mint mondták, „nincs rá bizonyíték”, hogy az öngyilkosság hátterében bűncselekmény állna.

Január 12-én azonban Szlavina családjának ügyvédje, Alekszandr Karavajev azt mondta, a nyomozóiroda elkőszítő nyomozást indított az újságíró halála ügyében.

Hazatérve letartóztathatják Navalnijt

Navalnij, akit augusztus óta Berlinben ápoltak, a héten jelentette be, hogy visszatérne Oroszországba. Az ellenzéki politikus előtte öt hónapot töltött Németországban, ahol életmentő kezelést kapott, miután megmérgezték.

„A kérdés, hogy visszatérjek-e, sosem merült fel, hiszen nem magamtól jöttem el. Németországba kerültem sürgősségi kezelésre. Január 17-én, vasárnap hazatérek egy »győzelmi« repülőjárattal” – írta egy szerdai tweetben.

Oroszországba visszatérve azonban börtön várhat rá: Navalnij korábban egy ügyben próbaidőra felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amelynek próbaideje december végén járt le. Ez idő alatt elvileg nem mehetett volna külföldre, mivel az szökésnek minősül.

A múlt hónapban az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat ultimátumot küldött Navalnijnak: vagy 24 órán belül visszatér Németországból, vagy letöltendővé válik a börtönbüntetése.

A börtönszolgálat azzal érvelt (a The Lancet brit orvosi lapra hivatkozva), hogy Navalnij már felépült, ezért kötelessége eleget tenni a próbaidő feltételeinek, így személyesen kell megjelennie valamelyik moszkvai irodában. A cikk szerint Navalnijt ugyanis szeptemberben engedték ki a berlini Charite kórházból, és október közepére visszanyerte régi erejét.

Telefonon vallotta be a mérgezést az FSZB-tiszt

Nem sokkal később a szövetségi büntetésvégrehajtás (FSZIN) bejelentette, hogy keresik a lehetőségét az ellenzéki politikus letartóztatásának.

Navalnij ügyvédje január 14-án, még az FSZIN közleménye előtt azt mondta, „nem mondanám, hogy várjuk [hogy letartóztassák Navalnijt], de lehet hogy már a repülőtéren őrizetbe veszik”.

Decemberben már letartóztatták, majd később szabadon engedték Navalnij egy másik ügyvédjét, Ljubov Szobolt és több munkatársát is, miután felkeresték a Navalnij-mérgezést beismerő FSZB-s ügynököt.

A letartóztatásra azután került sor, hogy az ügyvéd megkereste Konsztantyin Kudrjavcevet, az FSZB vegyi szakértőjét, aki korábban egy rögzített telefonbeszélgetésen magának Navalnijnak ismerte el, hogy a titkosszolgálat mérgezte meg. Kudrjavcev persze nem tudta, hogy Navalnijjal beszél, aki magát az FSZB-tiszt egyik felettesének adta ki.

Később az FSZB azt mondta, a telefonbeszélgetés kitervelt provokáció volt, amellyel az FSZB-t és annak munkatársait akarják lejáratni külföldi titkosszolgálatok, és hogy a párbeszéd valódi résztvevőit nem lehet megállapítani.

Navalnij: "Tudom, kik akartak megölni"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Berlin a mérgezésről mindent átadott Moszkvának a politikus hazatérte előtt

Németország minden, az Alekszej Navalnij mérgezésének ügyéről szóló nyomozati anyagot átadott Moszkvának azelőtt, hogy az ellenzéki politikus hazatérne Oroszországba. Ezt szombaton jelentette be a német igazságügyi minisztérium.

Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója augusztus 20-án került kórházba Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint "novicsok" típusú harci idegmérget találtak a szervezetében.

Navalnij a héten bejelentette, hogy vasárnap visszatér Oroszországba, noha az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat (FSZIN) csütörtökön közölte, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket kívánnak tenni a politikus őrizetbe vételére.

A német igazságügyi tárca egyik szóvivője szombaton közölte: a mérgezéssel kapcsolatos vizsgálati anyagokat, beleértve a vér- és szövetmintákat is az orosz hatóságok rendelkezésére bocsátják, így onnantól az ő felelősségük a nyomozás fefolytatása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG