Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt megduplázott a halottak száma a földrengés sújtotta Haitin


Egy mentőcsapat tagjai a 7,2 -es erősségű földrengés után Les Cayes -ben, Haiti, 2021. augusztus 15-én
Egy mentőcsapat tagjai a 7,2 -es erősségű földrengés után Les Cayes -ben, Haiti, 2021. augusztus 15-én

Az utolsó jelentések még valamivel több mint 700, a legfrissebbek már csaknem 1300 halálos áldozatról szólnak. Több mint 5700 sérültet kell ellátniuk a kórházaknak.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es erejű földmozgás szombaton érte a karibi szigetet. Középpontja tíz kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.

A polgári védelem már 1297 halottat tart nyilván. A vasárnap délutáni jelentésekben még 724 halottról szóltak. A haiti kórházakban 5700 sérültet ápolnak. A friss jelentések 13 694 megsemmisült lakóházról és épületről, összedőlt iskolákról, kórházakról, templomokról és szállodákról szólnak.

Arien Henry ideiglenes miniszterelnök egy hónapos szükségállapotot hírdetet, együttműködésre és szolidaritásra szólított fel mindenkit, hogy a szigetország meg tudjon birkózni a helyzettel. Mint mondta, "a legfontosabb, hogy a romok alól minél több túlélőt mentsenek ki".

Mexikó és a Dominikai Köztársaság élelmet és orvosságot küldött Haitiba, Kolumbia pedig mentőcsoportokat. Az Egyesült Államok 65 fős mentőcsapatot és felszerelést küldött oda a túlélők utáni kutatáshoz. A helyzetet súlyosbítja, hogy órákon belül lecsaphat a szigetre egy trópusi vihar.

Haitin gyakoriak a földrengések, 2010-ben az országot szinte teljesen elpusztította egy erősebb földmozgás, amely 222 ezer halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem épült fel teljesen ebből a földrengésből, és az ország a múlt hónapban politikai káoszba került, miután Jovenel Moise elnököt megölték a bérgyilkosok.

XS
SM
MD
LG