Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy nap alatt ötven halott, még kétezer fölött az új Covid-fertőzöttek száma


Tájékoztatótábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén
Tájékoztatótábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén

Magyarországon az elmúlt 24 órában 2068 új fertőzöttet igazoltak és ötven ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus okozta betegségekkel. A javuló járványügyi adatok miatt a jövő héttől feloldja a szlovák kormány a járvány terjedése miatt hozott, még érvényes korlátozások túlnyomó részét.

Magyarországon az újonnan regisztrált fertőzöttekkel együtt a járvány kezdete óta összesen 1.814.362 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt ötven beteg, velük az elhunytak száma 44.653 emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 119.066, kórházban 2338 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovákiában a tervezettnél korábban lazítanak

A javuló járványügyi adatok miatt március vége helyett már a jövő héttől feloldja szlovák kormány a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott, még érvényes korlátozások túlnyomó részét.

Az öt és fél millió lakosú országban megszűnnek a nyitvatartásra, valamint a rendezvények résztvevőire vonatkozó szigorítások. A kötelező maszkviselet a tömegközlekedésben és az üzletekben egyelőre érvényben marad, de például a televíziós műsorok szereplői, illetve a sajtótájékoztatók résztvevői számára megszűnik.

A járvány elindította, a háború felgyorsítja

Emmanuel Macron szerint a koronavírus-járvány hatására változásnak induló Európai Unió „még gyorsabban és még erősebben fog változni” az ukrajnai háború hatására. A francia államfő ezt csütörtökön az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett informális találkozója előtt mondta, amelyet az EU soros elnökeként Franciaország a versailles-i kastélyban rendez.

A tanácskozáson elhangzott, hogy Franciaország szeretné meggyőzni európai partnereit egy újabb gazdaságösztönző csomag elfogadásáról a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló, nyolcszázmilliárd eurós alap mintájára.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG