Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy orosz bíróság meghosszabbította a Szabad Európa újságírójának letartóztatását


Alsu Kurmasheva bírósági meghallgatása Kazanyban 2023. december 1-jén
Alsu Kurmasheva bírósági meghallgatása Kazanyban 2023. december 1-jén

Két hónappal, február 5-ig meghosszabbította egy kazanyi bíróság a Szabad Európa/Szabadság Rádió (RFE/RL) tatár–baskír szolgálatának dolgozó veterán újságíró, a már október 18. óta rács mögött lévő Alsu Kurmasheva letartóztatását.

Az RFE/RL prágai irodájában dolgozó, amerikai–orosz kettős állampolgár Kurmasheva májusban utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba családi vészhelyzet miatt.

Átmenetileg őrizetbe vették már június 2-án, amikor a kazanyi repülőtéren várta Prágába tartó járata indulását. Akkor mindkét útlevelét és a telefonját is lefoglalták, azóta nem hagyhatta el Oroszországot.

Öt hónapnyi várakozás után tízezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, amiért nem regisztrálta amerikai útlevelét az orosz hatóságoknál. Még útlevelei visszaadására várt, amikor október 18-án bejelentették, hogy újabb vádat emeltek ellene, amiért nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Ehhez kapcsolódóan: Férje szerint politikai fogoly a Szabad Európa Oroszországban őrizetbe vett újságírója

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint Kurmasheva ellen a büntető törvénykönyv azon cikke alapján emeltek vádat, amelynek értelmében külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat azoknak, akik információt gyűjtenek Oroszország katonai tevékenységéről, amit a nemzet biztonsága ellenében lehet felhasználni. További részleteket nem közöltek.

„Alsu már 45 napot töltött rács mögött Oroszországban, ma pedig meghosszabbították igazságtalan, politikailag motivált letartóztatását” – jelentette ki Jeffrey Gedmin, az RFE/RL ügyvezető elnöke.

„Felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul biztosítsák a konzuli hozzáférést Alsu számára, amihez joga van amerikai állampolgárként. Alsut szabadon kell engedni a családjához” – tette hozzá.

A Nyomozó Bizottság vizsgálata során azt állapította meg, hogy noha az orosz igazságügyi minisztérium nem vette fel a külföldi ügynökök listájára, a riporter nem nyújtotta be a jegyzékbe vevéshez szükséges iratokat.

Mind Kurmasheva, mind az RFE/RL tagadja a vádakat.

Idén már Kurmasheva a második amerikai újságíró, akit Oroszországban őrizetbe vettek. A lépés súlyos bírálatokat váltott ki jogvédő csoportok és politikusok részéről, akik szerint ez a háborús cenzúra új szintje lehet.

A bírósági döntést egy nappal azután hirdették ki, hogy a Memorial orosz emberi jogi szervezet politikai fogolynak nyilvánította Kurmashevát.

Moszkva a vád szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

XS
SM
MD
LG