Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Férje szerint politikai fogoly a Szabad Európa Oroszországban őrizetbe vett újságírója


Alsu Kurmasheva egy kazanyi bíróságon 2023. október 20-án
Alsu Kurmasheva egy kazanyi bíróságon 2023. október 20-án

Férje szerint politikai fogolynak minősül a továbbra is rács mögött lévő Alsu Kurmasheva, ezért az Egyesült Államoknak „jogtalanul fogva tartott személlyé” kellene őt nyilvánítania.

Pavel Butorin most szólalt meg először nyilvánosan azóta, hogy október 18-án az orosz biztonsági erők őrizetbe vették a Szabad Európa/Szabadság Rádió (RFE/RL) prágai irodájában dolgozó, amerikai–orosz kettős állampolgár Kurmashevát, akire akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak, amiért elmulasztotta külföldi ügynökként regisztrálni magát. A férfi arról számolt be, hogy a helyi hatóságok egyelőre nem biztosították feleségének a konzuli hozzáférést, ami sérti a jogait.

„Rendkívül hálásak vagyunk a támogatásért, amit eddig kaptunk, de arra lenne szükség, hogy jogtalanul fogva tartott személlyé nyilvánítsák Alsut. Ez nagyon fontos minősítés, amely az Egyesült Államok kormányától és külügyminisztériumától származik. Biztosak vagyunk benne, hogy ez felgyorsítaná a szabadon bocsátását” – jelentette ki a cseh fővárosban Butorin, a Szabad Európa és az Amerika Hangja által közösen üzemeltetett, orosz nyelvű Current Time vezetője.

„Semmit nem szeretnénk jobban, mint visszakapni Alsut. A gyerekeimnek szükségük van rá, szükségem van a feleségemre” – tette hozzá.

A mintegy huszonöt éve az RFE/RL tatár–baskír szolgálatának dolgozó, veterán újságíró május közepén utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba családi vészhelyzet miatt.

Átmenetileg őrizetbe vették már június 2-án, amikor a kazanyi repülőtéren várta Prágába tartó járata indulását. Akkor mindkét útlevelét és a telefonját is lefoglalták, azóta nem hagyhatta el Oroszországot.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországban őrizetbe vett újságírója elengedését követeli a Szabad Európa

A Butorin által nevetségesnek nevezett ügyben öt hónap várakozás után tízezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, amiért nem regisztrálta amerikai útlevelét az orosz hatóságoknál. Útlevelei visszaadására várt, amikor október 18-án bejelentették, hogy újabb vádat emeltek ellene, amiért nem regisztrálta magát külföldi ügynökként.

Oroszország 2012 óta használja az úgynevezett külföldiügynök-törvényt a kormány politikáját bírálók megbélyegzésére és megbüntetésére.

A jogszabályt az ukrajnai háború tavalyi megindítása óta egyre gyakrabban vetik be a civil társadalom és a független média maradékának elhallgattatására. A törvény lehetővé teszi, hogy külföldi ügynöknek minősítsék a politikai tevékenységet folytató nonprofit szervezeteket, ha külföldi finanszírozást kapnak.

Letartóztatása óta Kurmasheva nem léphetett kapcsolatba a családjával.

Ehhez kapcsolódóan: Szakértő: Súlyosan romlott az emberi jogi helyzet Oroszországban a háború alatt

„Ez olyasmi, amit az orosz külügyminisztérium számos munkatársunkkal megtett itt, a Szabad Európa Rádiónál, de soha nem volt olyan elvárás, hogy egyénenként regisztrálni kellene” – közölte Butorin.

„Rögtönözve hoznak törvényeket, tényleg, nem hiszem, hogy létezne egyáltalán olyan mechanizmus, amellyel valaki külföldi ügynökként regisztráltathatja magát. Számomra ezek a vádak abszurdak” – húzta alá.

Kurmasheva a második amerikai riporter, akit idén őrizetbe vettek Oroszországban, miután márciusban kémkedés vádjával tartóztatták le a The Wall Street Journalnek dolgozó Evan Gershkovichot.

Oroszország a vádak szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

„Szabad embernek neveljük a gyerekeinket. Egy amerikai gyereknek rendkívül nehéz megértenie – akit a személyes szabadság, a szólásszabadság és véleménynyilvánítás szabadságának szellemében nevelnek –, hogy az édesanyját egy hideg börtöncellába vetették azért, amit újságíróként írt vagy mondott” – tette hozzá rá a férj.

Jeffrey Gedmin, az RFE/RL ügyvezetője visszautasította a Kurmasheva elleni vádakat, leszögezve, hogy a riporter szakmai munkája miatt van kitéve üldöztetésnek.

Az Amnesty International, az ENSZ Emberi Jogi Irodája, a Bizottság az Újságírók Védelméért, illetve az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke is Kurmasheva haladéktalan elengedésére szólított fel.

„Ez ismét olyan esetnek tűnik, amikor az orosz kormány amerikai állampolgárokat zaklat” – emelte ki Matt Miller, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.

A Szabad Európa szerint a törvény politikai cenzúrát jelent, célja, hogy megakadályozza az újságírókat szakmai feladataik ellátásában.

Az orosz igazságügyi minisztérium az RFE/RL több munkatársát nyilvánította külföldi ügynöknek személyes minőségükben.

Márciusban egy moszkvai bíróság csődhatározatot hozott az RFE/RL oroszországi tevékenységével kapcsolatban, miután a társaság megtagadta a törvény be nem tartása miatt kiszabott, összesen több mint egymilliárd rubel (3,8 milliárd forint) összegű bírság megfizetését.

XS
SM
MD
LG