Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy rákospalotai gyermekotthonban követték el azt a szexuális visszaélést, amelyről Magyar Péter írt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Megtaláltuk az alapvető jogok biztosának jelentései között azt az esetet, amelyről Magyar Péter számolt be. Tavaly áprilisban egy rákospalotai gyermekotthon nevelője szexuális kapcsolatra vett rá egy 15 éves lányt, az eset kiderült, de az otthon vezetője nem tett feljelentést, csak kirúgták a férfit.

A bicskei rémálom nem egyedi eset, csak a jéghegy csúcsa. A gyermekek sérelmére elkövetett visszaélések a legtöbb esetben az intézmény falai között maradnak – írta Magyar Péter Facebookon, miután beszámolt egy hozzá eljuttatott ombudsmani jelentésről.

„Az esetek valós számát felbecsülni sem lehet, és amíg hagyjuk, ez így is marad” – fogalmazott.

Magyar azt írta, hogy a jelentés szerint egy speciális gyermekotthonban 2023 áprilisában az egyik gyermekfelügyelő, aki éjszakára volt beosztva, megegyezett egy 15 éves gondozott lánnyal, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserébe szexuális kapcsolatba léphet vele.

A szexuális kapcsolat létrejött, a beígért szöktetés viszont nem, mert éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját.

Ehhez kapcsolódóan: Gondozottból segítő: „Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény”

A növendék másnap elmondta csoportvezető nevelőjének, mi történt, ő pedig szólt a felettesének. Az otthonvezető felvette a jegyzőkönyvet, amelyben a lány elmondta, hogy a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele a szökéshez nyújtott segítségért cserébe – írja Magyar Péter.

A vezetőség úgy döntött, hogy nem tesz feljelentést – az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért, mert a vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre –, hanem megállapodott a gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik – derül ki a Facebook-bejegyzésből.

Az érintett gyermekfelügyelőt végül a növendék gyermekvédelmi gyámja jelentette fel négy hónappal később, miután a lány elmesélte neki, mi történt.

Magyar Péter szerint csak a véletlenek összjátékán múlt, hogy a feljelentést megtették. Ha az intézményi gyakorlaton múlik, elmaradt volna a felelősségre vonás, mert a gyakorlat, mint oly sokszor, itt is az eltussolás volt.

Magyar Péter nem nevezte meg az intézményt posztjában, de az alapvető jogok biztosának honlapján a megadott információk alapján megtaláltuk a jelentések között az erről szóló ombudsmani jelentést, amelyből kiderült, hogy a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthonban történt a szexuális visszaélés.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa jelentése megállapítja, hogy a szakdolgozó és a gondozott gyermek közötti szexuális kapcsolat létesítésének büntetőjogi következménye is van, ezért a nevelő azonnali elbocsátása nem elegendő intézkedés, a feljelentés nem mellőzhető.

„Ugyanis csak a büntetőjogi felelősség megállapítása esetén van arra lehetőség, hogy a jövőben a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben ne legyen foglalkoztatható. A feltárt tényállás szerint a gyermekotthon igazgatója a gyermekfelügyelő ellen nem tett büntetőfeljelentést, a gyermekvédelmi gyám pedig csak hónapokkal az esemény megtörténte után tette meg a feljelentést, e mulasztás pedig önmagában alkalmas arra, hogy a jövőre nézve a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okozzon, továbbá nem egyeztethető össze a gyermek legjobb érdekét képviselő eljárás elvével” – fogalmaz az ombudsman a jelentésben.

Ahogy Magyar Péter posztjából is kiderül, az ombudsman a jelentésben feltárt, alapvető joggal összefüggő visszásság megszüntetése és jövőbeli bekövetkezésének megelőzése érdekében felkérte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját: a területi szakszolgálatok vezetői útján hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy ha tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkozatott személy szexuális kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel, haladéktalanul tegyék meg a büntetőfeljelentést.

Az ombudsman azt javasolta a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.

Kerestük a rendőrséget, hogy indult-e az ügyben nyomozás, meggyanúsították-e a nevelőt, esetleg másokat is. Írtunk kérdéseket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, hogy a felügyeletük alá tartozó intézmény vezetőjével szemben indult-e valamilyen belső vizsgálat, lett-e következménye, hogy nem tett feljelentést. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés: Válaszolt az ORFK a feltett kérdésekre

Azt közölték, hogy az ügyben a nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon szexuális visszaélés bűntett gyanúja miatt folyamatban van. A válaszadás időpontjáig gyanúsítotti kihallgatás nem történt. A folyamatban lévő eljárás érdekeire tekintettel bővebb információt nem adnak.
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG