Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy száműzött belarusz kosárlabdasztár a sport segítségével folytatja a tiltakozást


Кatsiaryna Snytsina volt válogatott kosárlabdázó
Кatsiaryna Snytsina volt válogatott kosárlabdázó

A belarusz kosárlabda-válogatott volt kapitánya, akit arra kényszerítettek, hogy hagyja el hazáját, miután részt vett a vitatott választásokat követő, 2020-as tiltakozásokban, külföldön is folytatná a tiltakozást Lukasenka rendszere ellen, hogy egyesítse a külföldön élő belaruszokat.

A Szabad Európa (RFE/RL) belarusz szolgálatának hétfőn Prágában nyilatkozva Katsiaryna Snytsina elmondta, hogy kosárlabda-mérkőzéseket szervez a külföldön élő belaruszoknak.

„Nekem könnyebb a sporton keresztül kommunikálni az emberekkel. Csak meg akarom mutatni minden belarusznak, hogy bár a félelmetes elnyomás miatt most nincsenek képi beszámolók a belarusz tüntetésekről, de a világ minden táján több tízezer belarusz él, akik folytatják a cselekvést” – mondta Snytsina.

„Most gyűjtjük az anyagokat, amelyeket a YouTube-on teszünk majd közzé. Az a célom, hogy megmutassam az embereknek, hogy belaruszok tízezrei folytatják a kiállást” – mondta.

Snytsina 2021 márciusában lépett ki a kosárlabda-válogatottból, miután azt mondta, hogy nem tudja képviselni az országot, miközben annak polgárait „kínozzák, elnyomják és börtönbe vetik, ahol megölik vagy megnyomorítják őket”.

Miután Lukasenka megnyerte a 2020. augusztusi választásokat, több tízezer ember vonult utcára tiltakozni, mert szerintük a szavazást manipulálták.

Snytsina csatlakozott a több ezer belarusz sportolóhoz, akik aláírtak egy petíciót, amelyben törvénytelennek nevezték a hivatalos választási eredményt.

Lukasenka az állambiztonság segítségével keményen lecsapott a tüntetőkre. A másként gondolkodók teljes elnyomása csaknem két évvel később is tart.

Számos nyugati ország nem ismerte el a választás hivatalos végeredményét, és nem tartja az ország legitim vezetőjének Lukasenkát. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és mások több szankciót vezettek be Lukasenka rezsimje ellen.

„Biztosan túl leszünk rajta. Most már a csapatban vagyok, és biztosan győzni fogunk (…) Biztos vagyok benne, mert valami konkrétat teszek, és a körülöttem lévő emberek is mindennap erőfeszítéseket tesznek” – mondta Snytsina, aki jelenleg az Európai Unió egyik országában él.

Lukasenka segíti Oroszországot Ukrajna ellen, míg Snytsina szerint a belaruszok többsége ellenzi a háborút.

„A tiltakozás most az életem. A kosárlabda és a tiltakozás összefonódik. Elképzelem, hogy egyszer csak befordulok egy sarkon, és ott lesz a célvonal, a győzelmünk” – mondta Snytsina.

„Nem tudom pontosan, hol tartunk ezen az úton, de a legfontosabb, hogy haladunk előre a célunk felé” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG