Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldre menekült fiával egy belarusz férfi, miután közel két évet töltött a svéd nagykövetségen


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A két férfi kicselezte a titkosszolgálati megfigyelést, majd Lettországba szökött Svédország minszki nagykövetségéről, ahol 21 hónapot töltöttek attól tartva, hogy letartóztatják őket, amiért engedély nélküli tüntetéseken vettek részt 2020-ban.

Vital és Uladzislau Kuznyecsik arról számolt be csütörtökön a Zerkalo hírportálnak, hogy bejelentkeztek orvosi vizsgálatra egy közeli településre, ahova a diplomáciai képviselet autójával szállították át őket június 1-jén. Onnan különböző tömegközlekedési eszközökkel eljutottak a lett határ térségébe, majd átmásztak a kerítésen, és elfutottak az első településig, ahol átadták magukat a határőröknek.

„Feltételeztük, hogy nem lesz sok időnk elmenekülni. Őszintén szólva lélekben fel voltunk készülve arra, hogy elkapnak” – mondta a 29 éves Uladzislau az oldalán Szvjatlana Cihanouszkaja külföldre menekült belarusz ellenzéki vezetővel, aki éppen Rigában járt, hogy a minszki rezsimre nehezedő nyugati nyomás fenntartásáért kampányoljon.

A fiatalember apja, a 47 éves Vital arról számolt be, hogy amikor felmutatták az útlevelüket, s közölték, hogy politikai menedékjogot kérnek, a lett határőrök hozzáállása elképesztő volt.

Közel két éven át tartó vesszőfutás

A két férfi kálváriája azzal kezdődött, hogy az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka újabb győzelmét hozó, elcsalt elnökválasztás után 2020 szeptemberében részt vettek egy kormányellenes tüntetésen szülővárosukban, Vicebszkben.

A demonstráción a rendőrök megverték és földre vitték Vitalt, majd őrizetbe akarták venni, Uladzislaunak azonban sikerült közbelépnie, így el tudtak menekülni.

A hatóságok körözést adtak ki ellenük, de sikerült eljutniuk a fővárosba, ahol a svéd nagykövetségen menedéket kértek. Az ott dolgozók visszautasították őket, ezért átugrottak a kerítésen, így már kénytelenek voltak befogadni őket.

„Elméletileg nem igazán akarták, hogy ott legyünk. Elismerték, hogy törvényesen tartózkodhatunk a nagykövetség területén. Nem adhattak ki a belarusz hatóságoknak, miközben a svéd hatóságok sem biztosítottak semmilyen státuszt számunkra. Elmagyarázták, hogy ez precedenst teremtene, és akkor a világ összes svéd nagykövetségének kerítésén emberek ugrálnának át” – emlékezett vissza Uladzislau.

Apa és fia azt is megtudta, hogy távollétükben vádat emeltek ellenük hatósági személy elleni erőszak miatt. Így amennyiben átadták és elítélték volna őket, akár hat évre is rács mögé kerülhettek volna.

Belaruszban a 2020 augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 67 éves belarusz vezetőt, akivel – és több más magas rangú illetékessel – szemben szankciókat vezettek be.

XS
SM
MD
LG