Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy szaúdi orvostanhallgatót 34 év börtönre ítéltek twitteres aktivitása miatt


Szalma al-Sehab bebörtönzött szaúdi aktivista
Szalma al-Sehab bebörtönzött szaúdi aktivista

Egy szaúdi bíróság 34 év börtönbüntetésre ítélt egy orvostanhallgatót, mert „pletykákat” terjesztett Twitteren, és másként gondolkodók posztjait osztotta újra – derült ki a csütörtökön megszerzett bírósági dokumentumokból, ami világszerte felháborodást váltott ki.

Aktivisták és jogászok még a szaúdi igazságszolgáltatás mércéjével mérve is megdöbbentőnek tartják a kétgyermekes anya és a brit Leeds Egyetem kutatója, Szalma al-Sehab ellen hozott ítéletet.

A királyság által eddig meg nem erősített ítélet azt követően született, hogy Mohammed bin Szalmán trónörökös keményen fellép a másként gondolkodók ellen, annak ellenére is hogy uralkodása alatt megadta a nőknek az autóvezetés jogát és más új szabadságjogokat az ultrakonzervatív iszlám országban.

Al-Sehabot egy 2021. januári családi nyaraláson vették őrizetbe, néhány nappal azelőtt, hogy vissza akart térni Nagy-Britanniába – közölte a Freedom Initiative, egy washingtoni székhelyű emberi jogi csoport.

Al-Sehab több mint 285 napig volt börtönben, mielőtt egyáltalán bíróság elé került volna az ügye – derül ki az Associated Press (AP) által megszerzett dokumentumokból.

A Freedom Initiative szerint al-Sehab a szaúdi síita muszlim kisebbség tagja, amely régóta kifogásolja a szunnita vezetésű királyságban tapasztalható szisztematikus megkülönböztetést.

„Szaúd-Arábia azzal dicsekedett a világ előtt, hogy javítja a nők jogait, és jogi reformot indít, de ezzel a visszataszító ítélettel nem kérdés, hogy a helyzet csak rosszabb lesz” – mondta Bethany al-Haidari, a csoport szaúdi ügyekért felelős vezetője.

Mohamed herceg 2017-es hatalomra kerülése óta hatalmas turisztikai projektekkel gyorsította fel az ország gazdaságának diverzifikálását az olajtól – legutóbb a világ leghosszabb épületét jelentették be, amely több mint 160 kilométeren át húzódna a sivatagban. De bírálatokkal is szembesült amiatt, hogy letartóztatja azokat, akik nem állnak be a sorba, köztük másként gondolkodókat, aktivistákat, de hercegeket és üzletembereket is.

A bírák „a közrend megzavarásával és a társadalom destabilizálásával” vádolták al-Sehabot – a hivatalos vádirat szerint kizárólag a közösségi médiában folytatott tevékenysége alapján. Azt állították, hogy al-Sehab követte és továbbosztotta Twitteren disszidensek bejegyzéseit, és „hamis pletykákat terjesztett”.

A terrorizmussal és nemzetbiztonsági bűncselekményekkel foglalkozó különleges bíróság hozta meg a szokatlanul szigorú, 34 éves büntetést, amelyet 34 éves utazási tilalom követ. A döntést a hónap elején hozta a bíróság, miután al-Sehab fellebbezett az eredetileg kiszabott hatéves börtönbüntetés ellen.

„A vádlottra kiszabott hatéves börtönbüntetés csekély mértékű volt a bűncselekményekhez képest – mondta a fellebbviteli bíróságnak egy állami ügyész. – A büntetés módosítását kérem, tekintettel arra, hogy támogatta azokat, akik rendbontást és a társadalom destabilizálását próbálják előidézni, amint azt a Twitter-fiókok követése és retweetelése is mutatja” – olvasható a dokumentumokban.

A szaúdi kormány Rijádban, valamint washingtoni és londoni nagykövetsége eddig nem kommentálta az ítéletet.

A Leedsi Egyetem megerősítette, hogy al-Sehab az orvosi karon doktori tanulmányainak utolsó évében volt.

„Mély aggodalommal értesültünk Szalma ügyének legújabb fejleményéről, és most keressük a lehetőségét, hogy tudunk-e valamit tenni érte” – közölte az egyetem.

Al-Sehab börtönbüntetése Washington figyelmét is felkeltette, ahol a külügyminisztérium szerdán közölte, hogy tanulmányozza az ügyet.

„A véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlását és a kiállást a nők jogaiért nem szabad kriminalizálni, soha nem szabad kriminalizálni” – mondta Ned Price külügyminisztériumi szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök múlt hónapban járt Szaúd-Arábiában, és tárgyalt Mohamed herceggel. Elmondása szerint felvetette emberi jogi aggályait. A találkozó – és a sokat kritizált öklözős kézfogás – éles fordulatot jelentett Biden korábbi álláspontjához képest, amikor a királyságot páriának nevezte Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró 2018-as meggyilkolása miatt.

Fellebbezésében al-Sehab azt mondta, hogy a szigorú ítélet egyenlő „az én, a családom, a jövőm és a gyermekeim jövőjének elpusztításával”. Két kisfia van, négy- és hatévesek.

Azt mondta a bíráknak, hogy fogalma sem volt arról, hogy terrorizmusnak minősül, ha egyszerűen „kíváncsiságból és mások álláspontjának követése céljából” továbboszt bejegyzéseket egy legfeljebb kétezer követővel rendelkező személyes fiókban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG