Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyelőre elérhetetlen az EU-s pénzek felhasználását ellenőrző Integritás Hatóság


Novák Katalin köztársasági elnök (k), balra Dabóczi Kálmán alelnök és Bíró Ferenc elnök, jobbra Molbusz Tímea alelnök valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én.
Novák Katalin köztársasági elnök (k), balra Dabóczi Kálmán alelnök és Bíró Ferenc elnök, jobbra Molbusz Tímea alelnök valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én.

A hivatalosan szombat óta, a kormány szerint hétfő óta működő hatóságnak se telefonszáma, se honlapja nincs. A testület feladata egyébként a csalás, az összeférhetetlenség és a korrupció megelőzésének, felderítésének és visszaszorításának megerősítése.

Az RTL azután szeretett volna bejutni a testülethez, hogy Latorcai Csaba államtitkár a parlamentben ellenzéki képviselői kérdésre hétfőn azt közölte, hogy a hatóság munkatársai már elérhetőek a székhelyükön. A bejelentett címen, egy XI. kerületi irodaházban ugyanakkor egyetlen munkatársat sem lehetett elérni.

A hivatalosan két napja működő hatóságnak se telefonszáma, sem önálló honlapja nincs, csak egy központi email-címe van, de az erre küldött kérdésekre sem válaszoltak a RTL-nek eddig.

Ehhez kapcsolódóan: Jancsics Dávid: Sem a kormány, sem az EU részéről nem hihető, hogy tényleg küzdeni akar a hazai korrupció ellen

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott az új, sokadik korrupcióellenes hivatallal, amely Navracsics Tibor miniszter szerint a legjelentősebb lépés annak érdekében, hogy a kormány hozzájusson jogállamisági kritikák miatt visszatartott EU-s támogatásokhoz.

A hivatalosan november 19-e óta működő hivatalnak nincs önálló nyomozati jogköre, ha valamilyen szabálytalanságot észlel, legsúlyosabb esetben feljelentést tehet, tehát továbbra is a Polt Péter vezette ügyészség fog eljárni ezekben az ügyekben.

Az új hivatal vezetőinek kiválasztásával is több cikkben foglalkoztunk, az Integritás Hatóság elnökének Biró Ferencet, elnökhelyetteseinek pedig Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt jelöli Windisch László, az ÁSZ elnöke.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG