Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyértelműen újra erősödik a járvány


Balassagyarmaton oltanak be egy férfit 2021. szeptember 7-én.
Balassagyarmaton oltanak be egy férfit 2021. szeptember 7-én.

Az előző három nap alatt kevesebb mint ötezer embernek sikerült megszervezni az első oltását. 12 ember halt bele a fertőzés szövődményeibe, és csaknem ezer új fertőzöttet regisztrált az állam.

A péntektől hétfő reggelig tartó három nap során 12 ember halt bele a koronavírus szövődményeibe, adta hírül az állami tájékoztatás.

A járvány közvetlen áldozatainak száma így 30 098 főre emelkedett, lakosságarányosan eddig Peru után Magyarországon haltak bele a legtöbben a járványba az egész világon. Korábban a magyar kormány a járványkezelés sikerét az áldozatok számában kívánta mérni, de idén tavasztól már az orvosokra és az ápolókra, illetve az állampolgárok egyéni védekezésére hárították ezt a felelősséget.

Az elmúlt három napban 873 új fertőzöttet regisztrált az állami egészségügy. Jelenleg 266 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük 34 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben. Utóbbi két mutató folyamatosan növekszik az elmúlt napokban.

Tovább lassult az oltási tempó, három nap alatt kevesebb mint hatezer ember első oltását sikerült megszervezni. Így jelenleg kevesebb mint 5 millió 841 ezer ember kapott legalább egy oltást az országban. Ezzel Magyarország már messze az uniós átlag alatt teljesít.

Dániában közben minden járványügyi korlátozást feloldottak, mivel bőven 70 százalék feletti már a népesség átoltottsága, és az új fertőzések száma is alacsony az országban. Így jelenleg Dánia az egyetlen olyan európai ország, ahol nincs Covid-korlátozás, és mindenhova be lehet lépni akár oltási igazolás nélkül is. Erről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG