Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyesek a megfélemlítés ellenére is kiállnak a háború ellen Oroszországban


Háborúellenes tüntetőt állítanak elő a rendőrök Moszkvában 2022. március 13-án
Háborúellenes tüntetőt állítanak elő a rendőrök Moszkvában 2022. március 13-án

Bár az ukrajnai invázió elleni tüntetések résztvevőivel szemben rendkívüli szigorral felléptek az orosz hatóságok, vannak, akiket ez sem tántorított el attól, hogy kifejezzék ellenérzésüket, még ha erre csak a legegyszerűbb módon képesek is a jelenlegi körülmények között.

A 31 éves Anasztaszija a fegyveres konfliktus kezdete óta minden napját úgy kezdi, hogy munkába menet kiragaszt egy háborúellenes üzenetet a falra a tömbház bejárata mellett, ahol lakik.

„Ne higgyetek a televízióban látott propagandának, olvassatok független médiát!” – áll az egyik lapon. Egy másikon pedig az olvasható: „Immár három hónapja velünk van az erőszak és a halál, vigyázzatok magatokra!”

A mindössze a keresztnevét eláruló, Permben élő tanárnő azt mondta, hogy biztonságos és egyszerű módszert próbált keresni üzenetei eljuttatására. „Nem csinálhattam semmi nagyot és nyilvánosat. Azt szeretném, hogy az emberek gondolkozzanak” – közölte az AP amerikai hírügynökséggel telefonon.

Majd hozzátette: február 24-én az első gondolata az volt, hogy elhagyja az országot, azonban hamar meggondolta magát. „Ez a hazám, miért is kellene távoznom? Rájöttem, hogy maradnom kell, és innen kell segítenem valahogy” – jelentette ki.

Sokan súlyos árat fizettek, mert felemelték a szavukat az agresszió ellen. Februárban emberek ezreit vették őrizetbe, egyeseket pusztán azért, mert például feltartottak egy üres táblát. A narratíva uralása érdekében a hatóságok szinte teljesen felszámolták a független média maradékát is. Egy friss törvény értelmében bezárathatják a hivatalos kommunikációban „különleges katonai műveletnek” nevezett invázióról „hamis információt” közlő sajtótermékeket, így ellehetetlenítették az orosz haderő által elkövetett jogsértésekről szóló beszámolókat is.

„A félelem nem mentség arra, hogy ne csinálj semmit”

Szergej Beszov moszkvai művész és nyomdász is úgy érezte, hogy nem maradhat néma. A 45 éves férfi már a háború kirobbanása előtt is politikai témájú plakátokat készített és ragasztott ki az orosz főváros különböző pontjain. A 2020-as minszki tömegtüntetések idején például olyan posztereket terjesztett, amelyekre azt írta belarusz nyelven, hogy „Szabadság”.

Projektje keretében idén „Mondj nemet a háborúra!” feliratú plakátokat kezdett nyomtatni. Az erről készített videofelvétel népszerűvé vált az Instagramon, így megugrott a kereslet a minta iránt, amelyet végül ingyenesen elérhetővé tett.

Miután több posztere is megjelent a Vörös téren rendezett tüntetésen, világos lett Beszov számára, hogy hamarosan kopogtatni fog az ajtaján a rendőrség. Ez rövidesen meg is történt. Bár pont nem volt ott, de két alkalmazottja ellen vádat emeltek, mondván, a plakátok készítésével részt vettek az engedély nélküli demonstráción.

Az ügy több mint három hónapon át húzódott, ami rendkívül stresszes időszak volt mindhármuknak, ezért óvatosságból kevésbé nyilvánvaló üzenetekre cserélték fel a posztereken lévő feliratot, például arra, hogy „A félelem nem mentség arra, hogy ne csinálj semmit”.

A férfi továbbra is fontosnak tartja, hogy szót emeljen a lényeges ügyekben. „A probléma, hogy nem tudjuk, hol vannak meghúzva a határok. Az tudható, hogy bizonyos dolgokért vádat fognak emelni, de egyeseknek sikerül a radar alatt maradniuk. Hol a határ? Ez egy nagyon rossz és nehéz helyzet” – mondta.

A háború ellen tüntettek Oroszországban Szentpétervártól Szibériáig
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Súlyos következmények

A 31 éves Szása Szkocsilenkónak nem sikerült radar alatt maradnia, és most súlyos következményekkel néz szembe azért, amelyet a tiltakozás viszonylag biztonságos formájának gondolt. Bűne az volt, hogy háborúellenes szlogeneket megfogalmazó cetlikkel cserélt fel öt árcédulát egy szupermarketben.

„Az orosz hadsereg művészeti iskolákat bombázott le Mariupolban. Mintegy négyszáz ember keresett ezekben menedéket a tüzérségi támadások elől” – írta az egyikre. „Orosz sorkatonákat küldenek Ukrajnába. Gyermekeink élete jelenti a háború árát” – állt egy másikon.

A szentpétervári zenész akár tíz évre is börtönbe kerülhet, amiért „hamis információkat” terjesztett az orosz fegyveres erőkről. Partnere, Szofija Szubbotina kiemelte, hogy Oroszországban számos esetben még gyilkosokra is enyhébb ítéletet szabnak ki.

Arról is beszámolt, hogy Szását rendkívül megérintették az Ukrajnában történtek azután, hogy két évvel ezelőtt egy ottani táborban tanított, így különösen felkavarta, hogy az ott megismert gyerekek élete is veszélybe került.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG