Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyesült Államok: Belarusz engedje el a politikai foglyokat


Emberek gyülekeznek Minszkben, hogy meggyászolják egy kormányellenes tüntető, Raman Bandarenka halálát, akit szerintük a belarusz biztonsági erők vertek halálra. 2020. november 12.
Emberek gyülekeznek Minszkben, hogy meggyászolják egy kormányellenes tüntető, Raman Bandarenka halálát, akit szerintük a belarusz biztonsági erők vertek halálra. 2020. november 12.

Az amerikai külügyminiszter szerint Belaruszban a politikai foglyokat igazságtalanul tartóztatták le és embertelen körülmények között tartják fogva. Mike Pompeo nyilatkozata egy napon látott nyilvánosságot egy brutálisan megvert fiatal tüntető halálhírével.

Az Egyesült Államok elítélte a politikai foglyok önkényes fogva tartását Belaruszban, arra hivatkozva, hogy jelenleg több mint 100 olyan ember van őrizetben, akik békés tüntetéseken vettek részt.

"Ezeket a politikai foglyokat szigorú és életveszélyes körülmények között tartják fogva, beleértve a kínzásokat, amelyekről hiteles jelentések vannak" – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter november 12-én közzétett nyilatkozatában.

Pompeo szerint a fogvatartottak „azon több ezer személy közé tartoznak, akiket igazságtalanul vettek őrizetbe”.

Az Egyesült Államok ismét felszólítja a belarusz hatóságokat, hogy hagyják abba a békés tüntetők elleni erőszak alkalmazását, engedjenek szabadon minden politikai foglyot és tüntetőt, és kezdjenek „értelmes párbeszédbe” a Koordinációs Tanáccsal és a belarusz civil társadalommal – tette hozzá Pompeo.

Elrabolták, majd halálra vertek egy aktivistát

A nyilatkozatot ugyanazon a napon hozták nyilvánosságra, amikor egy – állítólag a biztonsági erők által megvert – fiatal tüntető meghalt. A 31 éves Raman Bandarenkát ismeretlenek rabolták el Minszkben november 11-én. Ezt követően kritikus állapotban kórházba szállították, majd november 12-én halottnak nyilvánították.

„Őszinte részvétem a meggyilkolt Raman Bandarenka családjának" – írta a Twitteren november 12-én Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető.

„Tegnap éjjel brutálisan megverték Lukasenka gengszterei. A rezsim embertelenségének és terrorizálásának áldozata lett, csak azért, mert egy olyan aktív belarusz volt, aki részt vett a szabadságért való küzdelemben."

Augusztus óta folynak a tüntetések és a letartóztatások

Mint arról már korábban beszámoltunk, Belaruszban több ezer ember vett részt a legutóbbi, november 8-i tüntetéseken. Ez volt a tizenharmadik vasárnap, amely során a tüntetők a három hónappal ezelőtt vitatott választási eredményekkel megválasztott Aljakszandr Lukasenka lemondását és új elnökválasztásokat követeltek.

A Vyaszna emberi jogi szervezet szerint összesen 1024 embert vettek őrizetbe a biztonsági erők Belarusz-szerte.

A közösségi médiában közzétett videofelvételeken és fényképeken jól látható, ahogy a gyakran civil ruhát viselő férfiak brutálisan a földre teperik a tüntetőket, majd a rendőrségi járművekbe toloncolják őket.

Nemzetközi szankciók

A Belaruszt 26 éve kormányzó Lukasenkának az augusztus 9-i elnökválasztás óta szinte napi szinten kell a tüntetésekkel szembenézni.

Az ellenzék szerint a választásokat elcsalták; az eredményt a nyugati országok sem voltak hajlandóak elfogadni.

Az ország ellenzéki vezetőinek nagy részét letartóztatták, a többiek pedig az ország elhagyására kényszerültek.

A hatóságok erőszakos fellépései miatt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió több tucat belarusz tisztviselővel – köztük Lukasenkával szemben is szankciókat vezetett be.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG