Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyesült Államok: Irán dróngyárat épít Oroszországban


Iráni drónok egy raktárban 2023. április 19-én
Iráni drónok egy raktárban 2023. április 19-én

Amerikai hírszerzési értesülések szerint az iszlám köztársaság pilóta nélküli repülőgépek előállítását tervezi Oroszországban, az erre szolgáló üzem már jövőre megkezdheti működését.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) szóvivője pénteken közölte, hogy Teherán, amely már eddig is szállított drónokat az Ukrajnában harcoló orosz hadseregnek, most közelebb kívánja vinni a gyártást a háborúhoz azzal, hogy üzemet hoz létre Moszkvától mintegy ezer kilométerre keletre.

„Információink vannak arra vonatkozóan, hogy olyan berendezések érkeznek Iránból Oroszországba, amelyekre egy pilóta nélküli repülőgépeket gyártó egység létrehozásához lehet szükség. Az üzem jövő év elejére teljesen működőképes lehet” – mondta.

Az NSC műholdképet is közzétett a jelabugai különleges gazdasági övezetben épülő gyár helyszínéről.

Az illetékes arról számolt be, hogy a perzsa állam már több száz úgynevezett öngyilkos drónt szállított a Kaszpi-tengeren át Oroszországba, illetve érkeztek eszközök a gyártáshoz kapcsolódóan is.

„A drónokat Iránban építik, és a Kaszpi-tengeren keresztül szállítják az iráni Amirabadból az oroszországi Mahacskalába, majd az orosz hadsereg veti be őket Ukrajna ellen” – hangsúlyozta.

Oroszország ezért cserébe minden korábbinál fejlettebb és drágább katonai felszerelésekkel látja el az ugyancsak szigorú nemzetközi szankciókkal sújtott Iránt.

Ehhez kapcsolódóan: A valaha volt legnagyobb drónháború Ukrajnában

„Oroszország példátlan katonai együttműködést ajánlott Iránnak, ideértve a rakétákat, az elektronikát és a légvédelmet is” – mutatott rá Kirby, emlékeztetve arra is, hogy Teheránban nemrég Szu–35 típusú orosz vadászgépek vásárlását jelentették be.

„Irán további katonai eszközöket is be akar szerezni Oroszországból, támadó helikoptereket, radarokat, Jak–130-as kiképző repülőgépeket. Összességében Irán több milliárd dollár értékű katonai felszerelést kíván vásárolni Oroszországtól” – tájékoztatott.

Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Moszkva és Teherán is megsérti az ENSZ fegyverembargóját, ezért minden lehetséges módon fel kell lépni e partnerség ellehetetlenítése érdekében, ugyanis káros hatással lehet a világ többi részére.

„Ez teljes körű védelmi partnerség, amely ártalmas Ukrajna, Irán szomszédai és a nemzetközi közösség számára. Továbbra is azért fogunk dolgozni, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel felfedjük és megzavarjuk e tevékenységeket, például azzal, hogy megosztjuk a nyilvánossággal” – emelte ki a szóvivő.

„Folytatni fogjuk a szankciók kivetését azok ellen, akik érintettek az ukrajnai felhasználásra szánt iráni katonai felszerelések Oroszországba szállításában” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segít az iráni drónokban található nyugati technológia Oroszországnak az ukrajnai háborúban?

Arra is kitért, hogy az Egyesült Államok az Európai Unióval és Nagy-Britanniával együtt korlátozást jelentett be az iráni drónokban lévő elektronika exportjára vonatkozóan.

Végül közölte, hogy a jövőben is biztosítani fogják az Ukrajna védelméhez és újjáépítéséhez szükséges eszközöket és forrásokat, így a különböző légvédelmi rendszereket is.

Vadászat az égen: az ukrán határőrök kézifegyverekkel is lőnek az iráni drónokra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

XS
SM
MD
LG