Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyesült Királyság: Johnson miniszterei elhagyják a kormányt, ő maradna


Kérdésekre válaszol Boris Johnson kormányfő a parlament alsóházában Londonban 2022. július 6-án
Kérdésekre válaszol Boris Johnson kormányfő a parlament alsóházában Londonban 2022. július 6-án

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön dacosan ragaszkodott a hatalomhoz, jóllehet négy vezető minisztere lemondott, főügyésze pedig a távozást ajánlotta neki, mondván, hogy ő szeretné az állását.

Nem egészen 48 óra alatt több mint ötven miniszter lépett ki a kormányból. Azt mondták, hogy Johnson botránysorozata után nem alkalmas a kormányzásra. Közben konzervatív pártjában többtucatnyian nyíltan lázadnak.

Brandon Lewis északír államtitkár a kabinet legújabb minisztere, aki otthagyta posztját csütörtök reggel a pénzügy-, az egészségügyi és a Wales dolgaiért felelős miniszter lemondását követően.

„Nem áldozhatom fel a személyes tisztességemet azért, hogy megvédjek dolgokat a jelen állapotukban – mondta Lewis. – Nyilvánvaló, hogy pártunk, képviselőtársaink, önkénteseink és az egész ország jobbat érdemel.”

Suella Braverman, Anglia és Wales főügyésze szerda este azt mondta az ITV-nek, hogy marad a posztján, de indul bármilyen jövőbeni vezetőválasztáson.

„Úgy gondolom, eljött az idő, hogy a miniszterelnök lemondjon – közölte. – Ha lesz verseny a vezetésért, indulni fogok rajta.”

Vezető miniszterek küldöttsége és a kormányon kívüli konzervatív törvényhozók egyik képviselője kereste fel szerda este a Downing Streeten Johnsont, hogy megmondják neki, mennie kell, és méltóságteljesen kell távoznia.

Ám Johnson egyelőre nem hajlandó lépni, sőt elbocsátotta Michael Gove-ot, egyik magas rangú miniszterét, aki korábban arról beszélt a médiában, hogy a brit vezetőnek le kell mondania.

Nem megy

„Nem fogok lelépni” – jelentett ki Johnson egy parlamenti bizottságban. A Sun című lap a miniszterelnök egyik szövetségesét idézte, aki azt mondta, hogy pártja lázadóinak „be kell vérezniük a kezüket”, ha meg akarnak szabadulni tőle.

Johnson azt vetette fel, hogy csaknem 14 millió szavazótól kapott felhatalmazást a kormányzásra, akik 2019 decemberében a konzervatívokra voksoltak, amikor ő azzal az ígérettel aratott nagyarányú győzelmet, hogy rendezni fogja Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból az évekig tartó keserű veszekedés után.

Azt mondja, nem lenne felelősségteljes otthagyni a munkát az európai gazdasági válság és a háború kellős közepette. Johnson Ukrajna erős támogatója Oroszország február végi invázióját követően.

Azt sem volt hajlandó megmondani, hogy megpróbálna-e még akkor is a posztján maradni, ha saját képviselői bizalmi szavazatát elveszítené. Erre a jövő héten kerülhet sor, ha sikerül megegyezni a pártszabályok módosításáról, amelyek évente csak egy ilyen kihívást tesznek lehetővé. A múlt hónapban csak kis különbséggel nyerte meg Johnson a hasonló szavazást.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG