Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozásra kényszerülhet Boris Johnson?


Boris Johnson a brit parlament ülésén Londonban
Boris Johnson a brit parlament ülésén Londonban

Egyesek szerint a vég kezdete lehet a szinte példátlan belpolitikai botránysorozatba keveredő brit kormányfő számára, hogy előző nap az egészségügyi és a pénzügyminiszter is lemondott a bizalom megrendülésére hivatkozva.

Bár Boris Johnson szűk többséggel megnyerte júniusban a kormánypárt alsóházi frakciójának bizalmi szavazását, így megtarthatta pártvezetői és kormányfői tisztségét, a vártnál jóval többen voksoltak ellene, ami jelzi, hogy politikailag sérülékeny helyzetben van, és még nem sikerült visszanyernie sem kollégái, sem a közvélemény bizalmát a partygate nevű botrány kirobbanását követően.

Nagy felháborodást okozott Nagy-Britanniában, amikor kiderült, hogy vezető állami tisztségviselők a szigorú járványügyi intézkedések ellenére tucatnyi alkalommal illegális partit tartottak, egyebek mellett a miniszterelnöki hivatal épületében.

A Konzervatív Párt jelenleg érvényes szabályzata alapján a következő tizenkét hónapban nem lehet újabb bizalmi szavazást kezdeményezni, de ha megvan a szükséges támogatottság, lehet módosítani ezeken az előírásokon, és ezt már többen kezdeményezték. Más törvényhozók ehelyett inkább a kabinet minisztereit szólították fel cselekvésre.

Hogy képzelhető el BoJo távozása?

A miniszterelnök maga is dönthet a lemondás mellett, ha úgy érzi, hogy túl sok párttársa támogatását elvesztette, azonban ennek egyelőre semmi jelét nem mutatta.

Opció lehet az is, ha a kormány számos további tagja feladná tisztségét, és erre sürgetné Johnsont is, ami szakértők szerint nagy valószínűséggel kikényszerítené a távozását. Ugyanakkor a helyi sajtó jelentéseiben arról írtak, hogy több fontos tárca vezetője, például Ben Wallace védelmi, Michael Gove „szintlépési” és Liz Truss külügyminiszter a helyén kíván maradni.

Egyes törvényhozók kezdeményezték a Konzervatív Párt szabályainak módosítását, hogy már korábban újabb bizalmi szavazást lehessen kiírni Johnson ellen. Az ezen előírásokról határozó 1922 Bizottság – amely onnan kapta nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba – hamarosan megválasztja új tagjait. A testület informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára.

Az utód megválasztása

Amennyiben Boris Johnsont valahogy sikerülne felállítani, az utódja kijelölésére szolgáló eljárást is az 1922 Bizottság felügyelné.

A versenybe szállni kívánókat két másik konzervatív törvényhozónak kellene jelölnie, így számos név bekerülhet a kalapba, ezért minden bizonnyal több titkos szavazási kört is kellene tartani.

Minden egyes forduló során kiesne a legkevesebb voksot begyűjtő jelölt, és ezt addig ismételnék, amíg le nem szűkülne a számuk kettőre. Róluk ezt követően a párt teljes tagsága levélben szavazhatna, és a győztes lenne az új tory vezető, azaz az alsóházi többség birtokában de facto az új miniszterelnök.

Mindez mennyi időt vehet igénybe?

Ez elsősorban a jelöltek számától függ. David Cameron volt kormányfő 2016-os lemondása után kevesebb mint három hét alatt kiválasztották az utódját Theresa May személyében. Utóbbi távozási szándékának 2019-i bejelentését követően pedig nagyjából két hónappal már Boris Johnsonnak hívták a brit miniszterelnököt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG