Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyeztetést sürgetnek a szakszervezetek Parragh kötelező oltási javaslatáról


A BKK 178-as autóbusza a Naphegy téri végállomáson 2021. március 29-én. A járvány miatt március 29-től átmenetileg nem nyitották ki az első ajtót az autóbuszokon és a trolibuszokon, a járművek első részét kordonnal zárták le
A BKK 178-as autóbusza a Naphegy téri végállomáson 2021. március 29-én. A járvány miatt március 29-től átmenetileg nem nyitották ki az első ajtót az autóbuszokon és a trolibuszokon, a járművek első részét kordonnal zárták le

A járvány még inkább visszavette az egyeztetési folyamatokat, az érdekképviseletek és a döntéshozók közötti párbeszédet, pedig itt az újabb felvetés, amiben ez nagyon fontos lenne – mondta a Szabad Európának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Boros Péterné arra reagált, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt javasolja a kormánynak, egyes munkakörökben tegye kötelezővé a koronavírus elleni oltást.

Parragh László kamarai elnök a Portfolio gazdasági hírportál cikke szerint főleg olyan munkakörökre gondolt, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek, így például a rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra.

A javaslat miatt azonnali érdekegyeztetést, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását kezdeményezi Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki nem érti, miért éppen Parragh László kezdeményezi a jogszabályt.

Szerinte ha a javaslat megvalósul, akkor a jogszabályra hivatkozva egyszerűen elbocsáthatják azt, aki nem oltatja be magát, miközben a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról.

„Egyeztetés nélkül, felülről nem szerencsés"

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Szabad Európának azt mondta, az érdekképviselet még nem alakította ki az álláspontját az ügyben, egyeztetnek a tagsággal.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke egyetért a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével, ezt egyeztetés nélkül, felülről nem szerencsés elrendelni.

Szerinte az egyeztetés, a párbeszéd hiánya vezetett ahhoz a helyzethez is tavasszal, hogy az oltási terv második csoportjában a kormány csak a nagy bentlakásos intézmények dolgozóival és ellátottjaival számolt, azzal a 43 ezer emberrel nem, akik maguk is időseket, hajléktalanokat látnak el, vagy gyermekotthonokban dolgoznak. Hozzátette, az MKKSZ fontosnak tartja és támogatja az oltást, de meggyőzéssel, a gazdasági mellett az egyéni szempontok mérlegelésével.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arról beszélt a szakszervezet.hu portál beszámolója szerint, hogy megoszlanak a vélemények az egészségügyi dolgozók körében arról, hogy a kormány kötelezővé teszi az oltást számukra. Szerinte lesznek néhányan, akik elhagyják emiatt a pályát. Az érdekképviselet vezetője szerint fontos lenne, hogy azokat, akik eddig távol tartották magukat az oltástól, ne kényszerrel győzzék meg.

XS
SM
MD
LG