Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre nagyobb problémát jelentenek az áramkimaradások Kínában


Védőmaszkokat gyártanak egy üzemben a kínai Csiangszu tartományban 2020. október 29-én
Védőmaszkokat gyártanak egy üzemben a kínai Csiangszu tartományban 2020. október 29-én

Egyre nagyobb problémát jelentenek az áramkimaradások Kínában, az ország északkeleti részén többször le kellett állítani a termelést a gyárakban, korábban be kell zárni a bevásárlóközpontokat.

Egyes régiókban a hatóságok múlt hét óta korlátozásokat vezettek be a csúcsidőszaknak számító órákban. Bizonyos városok, például Csangcsun lakosai arról számoltak be, hogy az áramkimaradások egyre korábban kezdődnek és egyre tovább tartanak. Sajtóhírek szerint nem ritka, hogy az üzletekben kénytelenek gyertyával világítani sötétedés után.

Hétfőn az elektromos hálózatot üzemeltető állami vállalat ígéretet tett arra, hogy javítani fogja az ellátás biztonságát, s mindent meg fog tenni a kimaradások megelőzése érdekében.

Elemzők szerint a szűkös szénellátás és a szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások által okozott áramszünetek több térségben jelentősen visszavetették az ipari termelést, és ez már az ország gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésekben is tükröződik.

A lakossági felhasználókra is jelentős kihatással vannak a fennakadások, különösen most, hogy Kína északi részén éjszaka már fagypontközeli a hőmérséklet. A hatóságok ezért utasították az érintett szolgáltatókat, hogy biztosítsák a szükséges energiát a téli fűtéshez.

Liaoning tartomány vezetése közölte, hogy az áramtermelés volumene jelentősen csökkent július óta, s előző héten „súlyos szintet” ért el az ellátáshiány. Ez pedig már nem csak az ipari, hanem a lakossági fogyasztókat is érintette.

Huludao városa eközben felszólította a lakosokat, hogy a csúcsidőszakban ne használjanak magas energiafogyasztású háztartási berendezéseket, például vízforralót vagy mikrohullámú sütőt. Harbinban pedig több bevásárlóközpont is a megszokottnál korábban, már délután 4 órakor bezárt az utóbbi napokban.

Gazdasági következmények

Szakértők szerint az egyre súlyosabb áramkimaradások nyugtalansággal töltik el a kínai tőzsdepiacokat, miközben a világ második legnagyobb gazdasága már így is a lassulás jeleit mutatja.

A zavarok elsősorban a szűkös szénellátás és a szigorodó károsanyag-kibocsátási sztenderdek számlájára írható. Kína vállalta, hogy idén mintegy 3 százalékkal mérsékli energiaintenzitását. A tartományi hatóságok az utóbbi hónapokban ugyancsak határozottabb intézkedéseket hoztak a kibocsátáscsökkentés érdekében, miután az úgynevezett szárazföldi Kína harminc régiója közül mindössze tíznek sikerült teljesítenie az energetikai célkitűzéseit az év első felében.

A leállások hetek óta a kulcsfontosságú ipari központokra is kihatással vannak a keleti és déli parton, például az amerikai Apple és Tesla több beszállítója is a termelés leállítására kényszerült több üzemben.

Legalább tizenöt kínai vállalat számolt be arról, hogy zavarok keletkeztek a termelésében az áramkimaradások miatt, miközben több mint harminc tajvani székhelyű, de Kínában gyártási tevékenységet folytató cég leállította a működését, hogy megfeleljen a korlátozásoknak.

A válságot az acél-, az alumínium és a cementipar is megszenvedte, az alumíniumgyártás kapacitásának 7 százalékát felfüggesztették, és az ország cementgyártásának 29 százalékát is érinti a probléma. Fennakadások keletkeztek a vegyi-, a bútor-, illetve például a festékiparban is. A következő időszakban pedig a papír- és az üveggyártás is kihívásokkal nézhet szembe – közölte friss elemzésében a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató.

GDP-veszteség

A jelenség miatt egyes szakértők lefelé módosították a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisaikat. A Nomura japán pénzügyi csoport például a bruttó hazai termék (GDP) harmadik és negyedik negyedéves növekedési előrejelzését 4,7, illetve 3 százalékra csökkentette a korábbi 5,1 és 4,4 százalékról. Az éves növekedési jóslatot pedig 8,2 százalékról 7,7 százalékra módosították.

„A világ második legnagyobb gazdaságának és legnagyobb gyártójának energiaellátási problémái tovább fognak gyűrűzni, így hatással lesznek a globális piacokra” – vélekedett a vállalat egyik elemzője.

A Morgan Stanley pedig azt írta, hogy a termelés csökkenése 1 százalékponttal visszavetheti a GDP-növekedést a negyedik negyedévben, amennyiben nem sikerül rövid időn belül megoldást találni.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG