Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína lehet a tálibok fő gazdasági partnere


Tálib harcos a kabuli Mandavi piacon szeptember 1-jén
Tálib harcos a kabuli Mandavi piacon szeptember 1-jén

Kína fenntartja a diplomáciai kapcsolatokat az új afganisztáni vezetéssel, Kabul számíthat Peking gazdasági támogatására – állítja a tálibok szóvivője.

Zabihullah Mudzsáhíd tálib szóvivő szeptember 2-án a La Repubblica című olasz lapnak azt mondta, hogy Kína az új vezetés „fő partnere” lesz a gazdasági összeomlás megállításában és az ország újjáépítésében. A tálibok azóta, hogy augusztus 15-én megdöntötték a nyugati támogatású afganisztáni kormányt, mérsékeltebb magatartást ígértek, például azt mondták, tiszteletben tartják az emberi jogokat, és nem kezdenek megtorlásokba korábbi ellenségeikkel szemben.

Nem várják el az emberi jogok tiszteletét

A legtöbb ország, köztük az Egyesült Államok és szövetségesei bezárták afganisztáni diplomáciai képviseletüket, és egyelőre nem ismerték el a tálib kormányt, hanem a csoport fellépésétől teszik függővé. A nyugati hatalmak arra szólították fel a tálibokat, hogy tegyék lehetővé az ország elhagyását, a humanitárius segélyek bejutását, szakítsanak teljesen a nemzetközi terrorszervezetekkel, és tartsák tiszteletben az emberi jogokat, különösen a nők jogait.

Segélyek nélkül a humanitárius szervezetek szerint katasztrófa fenyeget, mivel a súlyos szárazság és a háború miatt családok tízezrei kényszerültek otthonuk elhagyására. Az Egyesült Államok kormánya befagyasztotta Afganisztán központi banki tartalékait is, ami hozzájárult a banki és fizetési válság kialakulásához.

A nyugati országokkal ellentétben nem valószínű, hogy Kína a segélyeket és a politikai kapcsolatokat az emberi jogi kérdésektől tenné függővé. Az azonban nem jó hír a táliboknak, hogy Peking hagyományosan a saját gazdasági, politikai és biztonsági érdekeit szolgáló egyezményeket hajlandó csak megkötni.

A gazdasági elemzők összeomlásra számítanak

Mudzsáhíd nyilatkozatában az egyik legmeglepőbb állítás az volt, hogy a tálibokat érdekli az Övezet és Út kezdeményezés, Kína globális infrastrukturális és erőforrás-fejlesztési terve, amelynek célja a gazdasági és politikai befolyásszerzés Eurázsiában. „Gazdag rézbányáink vannak, amelyeket a kínaiaknak köszönhetően modernizálunk. Kína segítségévek végre kijuthatunk a világpiacokra” – mondta.

Egy másik tálib szóvivő, Szuhail Sahín szeptember 2-án Twitteren azt írta, hogy a kínai külügyminiszter-helyettes, Vu Jiang-hao ígéretet tett arra, hogy nyitva tartja afganisztáni nagykövetségét, és erősíti a kapcsolatokat, valamint növeli a humanitárius segélyeket, különösen a Covid–19 kezeléséhez.

A Kína és a tálibok közötti szoros kapcsolatok alááshatják azt a nyugati stratégiát, hogy gazdasági befolyással gyakoroljanak nyomást az új kabuli vezetésre.

Kína mellett eddig Oroszország is fenntartotta diplomáciai képviseletét Kabulban. Az Oroszországgal való kapcsolatokról Mudzsáhíd azt mondta, „elsősorban politikai és gazdasági jellegűek. Oroszország továbbra is közvetít a nevünkben és velünk együtt is, hogy megteremtse a nemzetközi béke feltételeit.”

A Fitch Solutions szeptember 2-i jelentésében az afgán gazdaság összeomlását jósolta, mivel már az előző kormány alatt is csak a nemzetközi segélyek tartották fent a költségvetést, amelyek most elapadtak. A Fitch várakozása szerint az ország reál bruttó hazai terméke (GDP) idén 9,7 százalékkal zsugorodik, jövőre pedig további 5,2 százalékkal csökken.

XS
SM
MD
LG