Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több illegális migráns érkezik Belarusz felől


A belarusz határ közelében igazoltatott migránsok 2021. július 20-án
A belarusz határ közelében igazoltatott migránsok 2021. július 20-án

Idén már háromezren lépték át illegálisan a litván–belarusz határt, állítják litvániai határőrök. Alekszandr Lukasenka korábban azzal fenyegetőzött, hogy átengedi az országon a migránsokat Európa felé, válaszcsapásként a szankciókra.

A litván hatóságok szerint idén a háromezret is átlépte az országba érkező illegális migránsok száma. Litvánia korábban egyáltalán nem számított a migrációs útvonalak állomásának. A most kialakult helyzet egyértelműen a belarusz konfliktusra vezethető vissza.

Erősítést küld a Frontex

Az országot közel harminc éve teljhatalommal vezető Alekszandr Lukasenka kormánya ellen az Európai Unió országai szankciókat vezettek be a szabad választásokért tüntető emberek üldözése és egy európai utasszállító repülő tavasszal történt illegális leszállítása miatt. Lukasenka már a szankciók előtt azzal fenyegetőzött, hogy ha bevezetik a gazdasági korlátozásokat, bosszúból „ráengedi az illegális migránsokat” az EU-ra.

A litván határon jelenleg csak litván határőrök dolgoznak, de a közelmúltban már az EU-s közös határőrség, a Frontex is jelezte, hogy hatvan járőrből álló, harminc autóval és két helikopterrel felszerelt erősítést küldenek, mivel a helyi hatóságok már nem képesek a teljes litván–belarusz határszakasz ellenőrzésére és az összes illegális határátlépés megakadályozására.

Szervezett utaztatásra gyanakodnak

A litván határőrök elmondása szerint csak július 27-én 171 embert tartóztattak le illegális belépés miatt. Elmondásuk szerint mind iraki állampolgárok voltak. Korábban szintén főként a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából érkezett migránsok léptek be Belarusz felől Litvániába – ők valószínűleg nem gyalog vagy közúton érkeztek a hazájukból. Korábban volt olyan migráns, akinél arra utaló dokumentumokat találtak, hogy a belarusz állam költségén egy másik országból repülővel szállították őket Minszkbe. A litván kormány szerint gyanítható, hogy Lukasenkáék maguk szervezik a migránsok utaztatását.

A nyomás az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett a litván határon: csak júliusban 2366 illegális határátlépést regisztráltak, a többszörösét annak, mint egy hónappal korábban (júniusban 473 határsértés volt). Az elmúlt évben ezzel szemben összesen csak 81 határsértést regisztráltak.

Litvánia viszonya egyébként nem csak az EU-tagság miatt feszült Belarusszal. A balti állam a tavalyi ellenzéki megmozdulások óta a fő központjává vált a belarusz politikai emigrációnak, többek között itt tartózkodik Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus is, Lukasenka korábbi választási ellenfele, aki az ellenzék szerint a tavalyi elnökválasztáson valójában megszerezte a szavazatok többségét.

XS
SM
MD
LG