Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz nap után szabadon engedték a Szabad Európa minszki tudósítóit


Aljakszandr Lukasenka Pekingben, 2017. május 15-én
Aljakszandr Lukasenka Pekingben, 2017. május 15-én

Tíz nap után szabadon engedték a belarusz hatóságok a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) két minszki tudósítóját, akiknek őrizetbevétele elemzők szerint újabb epizódja volt a független média elleni fellépésnek az országban.

Ina Sztougyinszkaját és Aleh Hruzdzilovicsot július 26-án bocsátották szabadon, a tájékoztatás szerint ugyanakkor továbbra is gyanúsítottak egy nem részletezett büntetőügyben.

Sztougyinszkaja kilenc, Hruzdzilovics pedig három napon keresztül éhségsztrájkolt, így tiltakozva bebörtönzése ellen. Az RFE/RL egy másik riporterét, Alesz Dascsinszkijt már június 23-án hazaengedték.

A Szabad Európa munkatársait több más független újságíróval együtt július 16-án vették őrizetbe, miután a biztonsági erők többtucatnyi helyszínen tartottak házkutatást bizonyos sajtóorgánumoknál és azok dolgozóinak otthonában. A három érintettel együtt a Belsat lengyel televíziós csatorna helyi tudósítóját, Ihar Iljaszt is elengedték hétfőn.

Az RFE/RL szerint a lépés „a legújabb ékes bizonyítéka Aljakszandr Lukasenka kétségbeesésének”.

Sztougyinszkaja, Hruzdzilovics és Dascsinszkij akkreditációját már tavaly bevonták a hatóságok.

Erősödő feszültség

A hatóságok a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztás utáni tömegdemonstrációkat követően nagy erőkkel megkezdték a kritikus médiaorgánumok elhallgattatását. Az ellenzék és a nyugati országok szerint Cihanouszkaja nyerte a választást.

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak. A volt szovjet tagköztársaságban azóta is tart a belpolitikai káosz.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek az ország ellen.

Az Európai Unió nemrég tovább szigorította büntetőintézkedéseit a rezsim gyengítése céljából, miután a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatát földre kényszerítették Minszkben, és őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

XS
SM
MD
LG