Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több kelet-európai roma próbál kivándorolni az Egyesült Államokba


Roma bevándorlók az amerikai–mexikói határnál, 2021. május 5-én
Roma bevándorlók az amerikai–mexikói határnál, 2021. május 5-én

Idén már több mint 2000 kelet-európai roma próbált illegálisan bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felől. A legtöbben Romániából érkeztek, és nyugat-európai országokból repültek Mexikóba, és menedékkérelmet nyújtanának be Amerikában.

A Mexikót és az Egyesült Államokat elválasztó Rio Grande folyón minden nap több százan próbálnak illegálisan átkelni. A bevándorlók nagy része közép-amerikai országokból származik, de a közelmúltban, a Reuters beszámolója szerint az amerikai határőrök egyre gyakrabban találkoznak kelet-európai családokkal is.

Franciaországon és Mexikón keresztül utaznak

Köztük voltak például azok a romániai roma családok, akik a Reuters fotóján is láthatók. A hírügynökség tudósítója az elmúlt három héten mintegy 200 román állampolgárral találkozott a határon: a legtöbben romák voltak, 10-15 fős nagycsaládok tagjaiként érkeztek, és azt mondták, az otthon tapasztalt megkülönböztetés miatt menedékkérelmet szeretnének benyújtani az Egyesült Államokban.

Az amerikai határőrök csak 2021-ben 2217 román állampolgárt vettek őrizetbe, jóval többet, mint az elmúlt két évben együttvéve. 2016-ban már volt egy hasonló bevándorlási hullám Romániából, ekkor 2000-en próbáltak eljutni Amerikába, de az idei belépések száma a legmagasabbak azóta, hogy statisztikákat vezetnek a határsértők állampolgárságáról.

A román média beszámolója szerint a romák általában nyugat-európai országok, például Franciaország érintésével, legálisan jutnak el Mexikóba, ahova, szemben az Egyesült Államokkal vízum nélkül is utazhatnak. Innen embercsempészek viszik őket a határfolyóhoz, ahol csónakokkal vagy tutajokkal próbálnak átkelni.

A növekvő szegénység elől menekülnek

Margareta Matache, a Harvard Egyetem romaprogramjának igazgatója a Reutersnek azt mondta: a romák a szegénység és megkülönböztetés elől próbálnak elmenekülni, ami a koronavírus-járvány óta tovább súlyosbodott. „A jelenlegi amerikai jogszabályok és javaslatok emberségesebb életet ígérnek többek között a bevándorlóknak is. A romák jobb életre vágynak egy olyan helyen, ahol nem fenyegeti őket erőszak, diszkrimináció és megvetés” – fogalmazott.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) 2016-ban végzett felmérést az európai romák körében. A 8000 ember részvételével végzett kutatás szerint az európai romák mintegy 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

XS
SM
MD
LG