Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menekültek Amerikában: Biden emeli a keretet


Bevándorlók számára kialakított menedékhelyként használt raktár Tijuana belvárosában, Mexikóban 2019. január 2-án
Bevándorlók számára kialakított menedékhelyként használt raktár Tijuana belvárosában, Mexikóban 2019. január 2-án

Biden elnök a korábbinál több menekült befogadásáról döntött azután, hogy bírálatok érték, mert érintetlenül hagyta elődje, Donald Trump rekord alacsony keretszámát. Biden május 3-án hivatalosan is több mint négyszeresére emelte a plafont, így évente 62 500 menekültet engednek be az országba.

A Biden-kormányzat azzal indokolta a lépést, hogy "előre nem látott menekült-vészhelyzet alakult ki a világ több országában."

Néhány héttel ezelőtt Bident bírálatok érték, amiért késik elődje, Donald Trump rekord alacsony befogadási plafonjának lecserélésével.

Történelmi mélypont

Bejelentésében Biden úgy fogalmazott, hogy a lépés "kiradírozza azt a történelemben példátlanul alacsony számot, amit a korábbi kormányzat szabott meg, és amely nem tükrözte azokat az amerikai értékeket, hogy a nemzet üdvözli és támogatja a menekülteket."

Trump folyamatosan csökkentette a befogadható menekültek számát, ez tavaly októberre 15 000-re esett le.

Az új szám "azt a fontos üzenetet közvetíti, hogy az Egyesült Államok biztonságos kikötő marad a világ legsebezhetőbb lakói számára" – hangoztatta közleményében Biden.

Még van mit dolgozni az infrastruktúrán

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti az új, 62 és fél ezres befogadási számot a mostani pénzügyi év végéig, vagyis szeptemberig a COVID-19 világjárvány és az ország letelepítési képességeinek korlátai miatt.

A menekültügyi program eltér attól a rendszertől, melyet az Egyesült Államok határára érkező migránsok esetében alkalmaznak. A világ minden tájáról érkező embereknek szól, akik közül sokan konfliktusok elől menekülnek. Ők még a tengeren túl alapos ellenőrzésen mennek keresztül, mielőtt engedélyt kapnának a belépésre az Egyesült Államokba.

A kvótákat a következőképpen osztották szét:

  • 4000 menekült érkezhet Európából és Közép-Ázsiából,
  • 22000 Afrikából,
  • 6000 Kelet-Ázsiából,
  • 5000 Latin-Amerikából és a karibi térségből,
  • 13000 Dél-Ázsiából,
  • 12500 hely marad kiosztatlanul, azok sorsáról majd a szükség dönt.

Remény a legsebezhetőbbeknek

Biden azonnali bírálatokkal szembesült a múlt hónapban, amikor aláírta a rendeletet, amely változatlanul hagyta az idei évre a 15 ezres kvótát. A Fehér Ház úgy reagált, hogy a bejelentés "némi zavar tárgya volt", és Biden május 15-ig várhatóan megemeli a beengedhető menekültek számát.

Biden május 3-án azt mondta, hogy további információkat kapott és ezek arra késztették, hogy aláírja a rendkívüli elnöki határozatot a 62500-as plafonról.

“Fontos, hogy még ma megtegyük ezt és eloszlassuk azoknak a menekülteknek a kételyeit világszerte, akik oly sokat szenvedtek, és türelmetlenül várják, hogy új életet tudjanak kezdeni" – mondta, mielőtt aláírta a rendkívüli elnöki határozatot.

Fontos megmutatni "Amerika elkötelezettségét is a legsebezhetőbbek védelme mellett és azt, hogy az ország a szabadság és a menedék jelzőfényeként szolgál az egész világon" – mondta.

Start ősztől

Antony Blinken külügyminiszter arról beszélt, hogy megtesznek mindent az Egyesült Államok befogadóképességének fokozására, hogy el tudjanak helyezni annyi menekültet, amennyit csak lehet az új kvóta értelmében. Mióta a mostani pénzügyi év elkezdődött, alig több mint 2000 menekültet telepítettek le az Egyesült Államokban.

Most az utazási előkészületek folynak annak a több mint 2000 menekültnek az esetében, akiket Trump egy határozattal még októberben kizárt a befogadásból.

Új stílus és hang: a Biden-elnökség első 100 napja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00
Készült az AP, a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG