Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több légitársaság kerüli el Belarusz légterét


„Hol van Roman [Prataszevics]?!” transzparenssel demonstráló nő a vilniusi reptér érkező várójánál, 2021. május 23-án
„Hol van Roman [Prataszevics]?!” transzparenssel demonstráló nő a vilniusi reptér érkező várójánál, 2021. május 23-án

Egyre több légitársaság dönt úgy, hogy inkább elkerülik Belarusz légterét, miután az ország egy olyan utasszállító repülőgépet kényszerített Minszkben leszállásra, amelynek egyik utasa egy ellenzéki belarusz újságíró volt.

Az Air France, a Finnair és a Singapore Airlines mind május 25-én jelentették be, hogy felfüggesztik a Belarusz feletti repülést.

Egy nappal korábban az Európai Unió vezetői felszólították a tagországok légitársaságait, hogy kerüljék el a kelet-európai ország légterét, miközben elkezdték a belarusz légitársaságok kitiltását is az EU légteréből és repülőtereiről.

Az EU lépése válasz volt arra, hogy egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair repülőgépet május 23-án arra kényszerítettek, hogy kényszerleszállást folytasson Minszkben.

A leszállás után őrizetbe vették a járat egyik utasát, Raman Prataszevics független belarusz újságíró-aktivistát.

A nyugati hatóságok „állami eltérítésnek” és „állami kalózkodásnak” minősítették az esetet.

Az uniós légitársaságok tudomásul vették az EU kérését

Az Air France közleménye szerint „tudomásul vette” az EU-csúcstalálkozón levont következtetéseket, és „további értesítésig” felfüggesztette a Belarusz feletti repülést.

A már levegőben lévő repülőgépek repülési tervét módosítják – közölte az Air France-KLM cég francia részlege. A holland KLM már május 24-én befejezte a Belarusz feletti közlekedést.

A Finnair szerint mindössze heti három járatot kell így átirányítaniuk.

Május 24-én hasonló bejelentéseket tett a skandináv SAS, a német Lufthansa és a lettországi regionális légitársaság, az airBaltic is. Litvánia pedig közölte, hogy nem engedélyezik sem az induló, sem az érkező járataiknak, hogy áthaladjanak a belarusz légtéren.

Más európai országok is elkerülik Belarusz légterét

Az ukrán kormány május 25-én jelentette be, hogy az ország légitársaságai már nem haladhatnak át a belarusz légtéren, továbbá május 26-tól kitiltották a Belaruszba tartó és onnan induló járatokat is.

„Ez azt jelenti, hogy nem lehet ukrán repülőtérről belarusz repülőtérre utazni, és ukrán légitársaságok sem repülhetnek keresztül a belarusz légtéren” – áll Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közleményében.

Nagy-Britannia is utasítást adott ki a brit repülőgépek számára, hogy kerüljék el a kelet-európai ország légterét.

Ázsiából sem Belaruszon keresztül jönnek Európába

A Singapore Airlines közölte, hogy az összes Európába tartó járataikat új útvonallal látják el, „hogy elkerüljék a belarusz légteret” és továbbra is „szoros figyelemmel kísérik a helyzetet”.

„Az utasaink és a személyzet biztonsága a legfontosabb számunkra” – mondta a cég egyik szóvivője az AFP-nek.

Készült az AFP, a Reuters és a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének tudósításai alapján
XS
SM
MD
LG