Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több orosz kér schengeni vízumot, mielőtt kizárnák őket az európai utazásból


Schengeni vízumhoz vesznek ujjlenyomatot az egyik moszkvai vízumközpontban 2015. szeptember 14-én
Schengeni vízumhoz vesznek ujjlenyomatot az egyik moszkvai vízumközpontban 2015. szeptember 14-én

Versenyt futnak az oroszok a schengeni vízum megszerzéséért, miközben egyre több helyről szólítanak fel arra, hogy tiltsák el őket az Európába utazástól – jelentette a Kommerszant napilap utazási irodák vezetőire hivatkozva.

Marina Sirokova, a Vizahod menedzsere elmondta az orosz lapnak, hogy az elmúlt két hétben mintegy negyven százalékkal nőtt a kereslet a schengeni vízum iránt, mivel egyre jobban tartanak az oroszok attól, hogy az európai utazás hamarosan elérhetetlenné válik számukra.

A schengeni vízum olyan kilencvennapos vízum, amely lehetővé teszi, hogy tulajdonosa a schengeni övezet 26 európai tagországának bármelyikébe beutazzon turisztikai vagy üzleti célból. A schengeni övezet minden tagállama kiadhat schengeni vízumot.

Ukrajna elnöke pénteken ismét felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tiltsák be a vízum kiadását orosz állampolgárok számára.

Volodimir Zelenszkij augusztus 12-i éjszakai videóbeszédében megismételte az orosz állampolgárokat érintő uniós vízumtilalomra vonatkozó felhívását. Azt mondta, hogy meg kell akadályozni, hogy az unió „szupermarketté” váljon, amely nyitva áll bárki előtt, aki megengedheti magának, hogy belépjen.

„Garanciák kellenek arra, hogy az orosz gyilkosok vagy az állami terror cinkosai ne használhassanak schengeni vízumot” – mondta, arra a vízumtípusra utalva, amely bejutást biztosít az embereknek az EU 27 tagállama közül huszonkettőre kiterjedő határmentes schengeni övezetbe.

Többen már hoztak korlátozásokat, mások nem is akarnak

Néhány EU-tagország, köztük a három balti állam és a Cseh Köztársaság már lépett az oroszok utazási és munkavállalási vízumának korlátozása érdekében, az EU soros elnöki tisztét betöltő cseh külügyminiszter pedig támogatta az egész unióra kiterjedő tilalmat.

A törekvés azonban ez idáig csekély népszerűségre tett szert a többi EU-tag körében.

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter múlt héten kijelentette, hogy országa megtiltja az Észtország által kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok belépését a balti országba a Kreml folytatódó ukrajnai inváziója miatt.

Mindazonáltal, tette hozzá, a vízum továbbra is érvényes a többi tagországba.

Az oroszok már most is nehézségekkel néznek szembe, amikor Európába utaznak, a Kreml ukrajnai inváziója után elrendelt intézkedések miatt. Több ország a tiltakozás jegyében leállította a turistavízum kiadását oroszoknak.

Ráadásul az EU lezárta a légterét Oroszország előtt.

Főleg a Földközi-tenger partvidékére mennének

Ennek eredményeként sok, schengeni vízummal rendelkező orosz a Baltikumon vagy Finnországon keresztül repült Európába. Ez az út most még nehezebbé válhat, ha Észtország meglépi, amit tervez.

Az Európába utazó oroszok száma mintegy kilencven százalékkal csökkent a háború előtti időszakhoz képest – mondta Maja Lomidze, az Orosz Utazásszervezők Szövetségének ügyvezető igazgatója a Kommerszantnak.

Beszámolója szerint a schengeni vízumot kérő oroszok főként a franciaországi, olaszországi, spanyolországi és görögországi üdülőhelyek iránt érdeklődnek.

Németország, Európa legnagyobb országa nem helyesli az oroszokkal szembeni általános vízumtilalmat. Olaf Scholz kancellár azt mondta, hogy ez „ártatlan embereknek” ártana.

Véres üzlet: „Putyin séfje” az új jelentések szerint rabokat toboroz zsoldosnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:33 0:00

XS
SM
MD
LG