Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több politikus cenzúrázná az újságírókat a Twitteren


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Tavaly több mint negyedével nőtt az újságírók vagy médiumok profiljainak törlésére vonatkozó kérelmek száma, jelentette be a Twitter. A közösségi oldal nem közölte, melyik országokból érkeztek a kérelmek, és hogy hányat teljesítettek.

A Twitter Inc., a világ egyik legnagyobb közösségimédia-vállalata július 14-én közzétette kétéves átláthatósági jelentését. A Reuters híradása szerint a jelentésből kiderül az is, hogy 2020 második felében a Twitterhez 361 felszólítás érkezett kormányzati szereplőktől, hogy töröljék újságírók vagy valamilyen médium profilját – ez 26 százalékkal több, mint az év első felében.

Mégsem annyira átlátható

Márciusban a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey ott volt az amerikai kongresszusi meghallgatáson, ahol a közösségi médiában terjedő dezinformáció volt a fő téma.

A jelentés szerint összesen 199 különböző újságírói profil eltávolítását kérték a Twittertől. A jelentésből nem derült ki, mely újságírókról van szó. Nem tudni azt sem, melyik országok kormányai kérték a felhasználók tiltását, és azt sem, hogy a Twitter hányszor vagy milyen elbírálás alapján teljesítette vagy utasította el a kérelmeket. Csak annyit árultak el, hogy ezek nem tartoznak a legnagyobb oldalak közé.

Az elmúlt évben a koronavírus-járvány alatt a közösségimédia-oldalakra fokozott politikai nyomás nehezedett, hogy moderálják szigorúbban a tartalmaikat. Sokszor csak azt követelték, távolítsák el például azokat a járvánnyal kapcsolatos álhíreket és más anyagokat, amelyek a felhasználói szerződés alapján elvileg egyébként sem lennének megengedettek az oldalakon.

Kubában és Nigériában teljesen betiltották

Néhány állam azonban kifejezetten a politikai elnyomás eszközeként próbálja korlátozni a közösségi médiát. Július 12-én például a kubai kormány korlátozta a Telegram és más hasonló platformok elérhetőségét, mivel itt szervezték a jelenleg is zajló kormányellenes tüntetéseket. Júniusban Nigériában törvényben tiltották be a Twittert, és felszólították a tévéket és rádiókat, hogy többet ne hivatkozzanak az oldalra.

Közlése szerint a Twitter rendkívül sok, 14 500 információs kérelmet is kapott a tavalyi második félévben. Ezek legnagyobb része Indiából származott, ezt követte az Egyesült Államok. A közösségi platform tájékoztatása szerint az ilyen megkeresések 30 százalékára teljes mértékben válaszolni tudtak, információkat adtak át a felhasználókról a kérvényező hivatalos szervnek. India azért került az első helyre, mert ott tavaly szigorú törvényt fogadtak el a közösségi média szabályozására.

Ennél is több, közel 38 500 jogvédett vagy más módon illegális tartalom miatti perkeresetet kapott a Twitter, 9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ezeknek 29 százalékát teljesítette is.

XS
SM
MD
LG